Plante de gradina

#gradina #plante gradina #monotropa uniflora #planta tafie

Monotropa uniflora, planta stafie

Monotropa uniflora este o planta ciudata, foarte rara, originara din zonele temperate ale Asiei, Americii de Nord si din nordul Americii de Sud. Planta stafie se remarca prin aspectul sau inedit si prin faptul ca, spre deosebire de cele mai multe plante, nu contine clorofila.

Descriere

Planta stafie face parte din familia Ericaceae (care mai include plante precum afinele), genul Monotropa. Este o planta perena, erbacee si parazita, fiind nevoita sa isi procure energia vitala de la copacii pe care se dezvolta, intrucat nu are clorofila.

Initial, planta stafie este alba sau rozalie, insa, odata ajunsa la maturitate, devine neagra. Anumite exemplare de Monotropa uniflora sunt colorate in rosu intens. Textura plantei stafie este ceroasa.

Are radacini subtiri si negre. Tulpinile sale ating inaltimi cuprinse intre 10 si 30 cm si sunt acoperite de frunze mici, asemeni unor tepi, de circa 5-10 mm lungime. Fiecare tulpina produce o floare singulara, cu o lungime de 10-15 mm si 3-8 petale. Planta stafie infloreste de la inceputul verii pana la inceputul toamnei (iunie-septembrie). Produce fructe sub forma de capsula care isi maresc dimensiunile pe masura ce semintele se maturizeaza.

Cultivare

Intrucat nu are nevoie de lumina pentru a se dezvolta (deoarece nu are clorofila), planta stafie poate creste chiar si in cele mai intunecate zone, adesea ale padurilor. De cele mai multe ori este confundata cu o ciuperca, din cauza aspectului sau special, diferit de cel al plantelor comune.

Planta stafie prefera solurile bogate in nutrienti, umbroase si presarate cu materie organica (frunze uscate, resturi de lemn etc.). Nu de putine ori va fi intalnita in apropierea cioturilor unor fosti copaci.

Monotropa uniflora nu este o planta parazit obisnuita. Astfel, nu paraziteaza in mod direct copacii prin intermediul carora isi obtine hrana, ci cu ajutorul unor ciuperci, aflate intr-o asociere de tip micorizal cu copacii. Planta stafie se fixeaza in pamant de hifele ciupercilor.

Planta stabileste o legatura speciala cu anumite tipuri de ciuperci si de copaci, drept pentru care cel mai adesea este greu de cultivat in gradina. Pentru gradinarii cutezatori, trebuie mentionat, totusi, ca planta stafie se dezvolta cu ajutorul ciupercilor Russula si Lactarius care, la randul lor, pot intra intr-o asociere de tip micorizal cu copaci precum pinii.

Planta stafie reprezinta o sursa de hrana pentru o specie de albine mici. Insectele o polenizeaza si astfel iau nastere o serie de seminte minuscule, prin intermediul carora planta se raspandeste.

Intrucat este o planta foarte rara si sensibila (se ofileste rapid), Monotropa uniflora nu ar trebui culeasa pentru a fi folosita in scopuri ornamentale.

Proprietati medicinale

Monotropa uniflora are si o serie de proprietati medicinale. Radacinile sale, care trebuie desprinse cu atentie in lunile septembrie si octombrie, se pun la uscat, dupa care se macina pana cand iau forma unei pulberi si se pastreaza in vase ermetice.

Radacinile plantei stafie au proprietati antispasmodice, tonice, sedative, nervine si diaforetice. In prezent, insa, sunt folosite foarte rar.

Foto: ourfunnyplanet.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului