Plante de gradina

#plante aromatice #pastrare #congelare

Pastreaza savoarea plantelor aromatice la congelator

Dupa ce au muncit luni de zile pentru savoarea plantelor aromatice din gradina, cei mai multi gradinari vor sa o pastreze intacta. Prin uscare se pierde o parte din aroma, insa inghetarea o pastreaza intacta.


Pastreaza savoarea plantelor aromatice la congelator . Cand vrei sa le folosesti in bucatarie, te vei bucura de acelasi gust proaspat ca si cand tocmai le-ai fi cules.

Plantele aromatice cu continut ridicat de apa, cum sunt busuiocul, tarhonul, patrunjelul, leusteanul, dar si menta sau andivele, nu pot fi uscate cu usurinta. Acestea risca sa mucegaiasca inainte sa piarda apa necesara pentru uscarea corecta.

Inghetarea plantelor aromatice la congelator inmoaie frunzele si tulpinile, dar aroma nu va fi afectata cu nimic.


Inghetarea plantelor aromatice


Recolteaza frunze proaspete si sanatoase din gradina ta, apoi spala-le si usuca-le cu prosoape de hartie . Pentru a nu obtine un corp solid dupa inghetare, este recomandat sa ingheti frunzele separat inainte de a le impacheta pentru pastrarea pe termen mediu si lung in congelator.

Foloseste o tava sau o foaie de hartie cerata alimentara si intinde frunzele individual inainte de a o acoperi si introduce in congelator. Dupa 24 de ore, frunzele au inghetat si le poti impacheta apoi in pungi vidate sau in alte recipiente de unde le vei putea scoate individual oricand ai nevoie de ele la gatit.


Inghetarea in tava de cuburi de gheata


O alta metoda de a ingheta plantele aromatice fara sa obtii un corp inghetat care poate fi impartit cu greu atunci cand gatesti este folosirea unei tavi pentru cuburi de gheata.

Dupa ce ai recoltat frunzele proaspete si sanatoase, poti pune in spatiul rezervat fiecarui cub de gheata fie frunze intregi, fie frunze si tulpini maruntite. Daca apa din zona ta nu este intotdeauna curata, foloseste apa imbuteliata si vei putea arunca mai tarziu cuburile de gheata direct in ciorba sau mancarea pe care vrei sa o pregatesti.

Deoarece frunzele au tendinta sa pluteasca, umple fiecare spatiu al tavii cu apa doar pana la jumatate si apoi pune-o la congelator pentru cateva ore. Dupa ce apa a inghetat, umple restul spatiului din tava cu apa astfel incat frunzele vor fi complet inconjurate de gheata.

Poti pastra tava cu cuburi de gheata intr-o punga sigilata sau poti scoate cuburile formate pentru a le impacheta separat. Atunci cand gatesti, poti folosi unul sau mai multe cuburi de gheata, pe care le pui direct in oala.


Inghetarea cu ulei


Daca gatesti in mod obisnuit cu multe verdeturi dar si cu ulei, fie de floarea soarelui, fie de masline, poti ingheta plantele aromatice maruntite cu ulei.

Inlcuieste sosul pesto din comert cu o combinatie de ierburi proaspete din gradina ta, inghetate cu ulei. Amesteca intr-un mixer cate o treime de ceasca de ulei la fiecare doua cesti de plante aromatice . Porneste mixerul doar cateva secunde, destul cat sa marunteasca verdeturile, fara sa obtii un amestec omogen.

Toarna amestecul intr-o tava de cuburi de gheata si bucura-te de un amestec delicios pentru mancarea ta toata iarna.

Foloseste plantele aromatice inghetate respectand cantitatile din retete. In timp ce uscarea estompeaza aroma si esti nevoit sa folosesti o cantitate mai mare pentru a obtine gustul dorit, inghetarea pastreaza aroma plantelor intacta.



Sursa foto: Bluecollargardening.com

  •   2011-11-07
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Gabriel Branea

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii