Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina #rubrum # pennisetum setaceum # iarba decorativa

Pennisetum setaceum (Rubrum)

Pennisetum setaceum este o specie de iarba decorativa care rezista luni intregi, indiferent daca vremea este caniculara sau ploioasa. Cel mai comun soi de pennisetum este rubrum sau pennisetum rosu. In limba latina rubrum inseamna rosu, de aceea planta se numeste pennisetum rosu.

De fapt, nuanta rosie a ierbii este mov (n.r. purple fountain grass, in limba engleza), dar denumirea oficiala este rubrum.

Caracteristicile plantei pennisetum rubrum

Daca te decizi ca din primavara anului viitor vrei sa ai in gradina pennisetum rubrum, este bine sa stii ca aceasta iarba decorativa ajunge la inaltimi de 1-1,5 metri. In general, rubrum infloreste in luna iulie, daca temperaturile sunt suficient de ridicate.

Rubrum este o planta rareori atacata de rozatoare sau animale salbatice, in special caprioare.

Cum cultivi Rubrum

Rubrum este un tip de iarba decorativa rezistenta atat la temperaturi ridicate, cat si in fata bolilor si a daunatorilor. Ca multe alte soiuri de iarba ornamentala, pennisetum rubrum nu are cerinte deosebite, astfel ca iti va fi foarte usor sa o plantezi si sa o ingrijesti.

Solul propice pentru pennisetum rubrum este cel bine drenat. Pentru ca iarba sa infloreasca spectaculos, este recomandat sa o plantezi intr-o zona insorita din gradina.

In ceea ce priveste apa, este bine sa stii ca rubrum nu necesita udari abundente. Vara, dupa inflorire, pennisetum rubrum atrage polenizatorii in gradina ta.

Daca nu ai o gradina suficient de mare incat sa gasesti un loc si pentru pennisetum rubrum, poti planta aceasta iarba ornamentala si in ghiveci. Trebuie doar sa te asiguri ca acesta este suficient de mare incat sa permita dezvoltarea ierbii.

Unii utilizatori de pennisetum rubrum considera ca aceasta planta se preteaza de minune pentru a marca aleile din gradina, in special daca incerci sa combini mai multe tipuri de iarba ornamentala.

Rubrum in gradina de toamna

Rubrum arata spectaculos in gradina de toamna, cand in jur nu sunt atat de multe plante colorate care sa-i faca o concurenta acerba.

Pennisetum Rubrum rezista, in general, pana la sfarsitul toamnei. Cand incepe sa se usuce, poti taia o parte din manunchiul de iarba si il poti folosi pentru aranjamente florale deosebite.

Plante companion

La fel ca multe alte plante si pennisetum rubrum se dezvolta mai bine atunci cand in preajma se afla plante companion. Specialistii spun ca pentru rubrum nu exista plante anume pe care trebuie sa le cultivi in preajma. Totul tine de gusturile tale si de aspectul pe care vrei sa il dai gradinii. In primul rand, este indicat sa alegi plante companion care adora sa se scalde in lumina soarelui. Apoi trebuie sa alegi plante care sa aiba un colorit cat de cat apropiat de cel al ierbii rubrum.

Cum coloritul ierbii este mov, poti alege flori visinii, lila, in nuanta lavandei, purpurii, rosii, albastre si indigo. Poti crea un contrast splendid daca plantezi alaturi de rubrum flori galbene.

Nu uita ca un alt criteriu in alegerea plantelor companion este inaltimea. Este indicat sa alegi plante care au aproximativ aceeasi inaltime precum cea a ierbii pennisetum rubrum.

Foto: itsaulplants.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare