Plante de gradina

#branduse #bulbi #lalele #narcise #plantare bulbi

Plantarea bulbilor: sfaturi pentru incepatori

Narcisele, lalelele si brandusele sunt unele dintre cele mai usor de plantat flori. Chiar daca esti incepator, poti face minuni in gradina ta.


Florile plantate din bulbi se gasesc intr-o mare varietate de forme si culori. Poti obtine astfel o gradina colorata si parfumata. Atunci cand cumperi bulbi trebuie sa fii atent la tipul de bulbi, anotimpul in care trebuie sa ii plantezi sau tipul de sol de care ai nevoie.

De asemenea, trebuie sa ai grija si de nisipul pe care trebuie sa il folosesti pentru a proteja planta pe timpul iernii.


Tipuri de bulbi

Bulbii sunt formati din frunze verzi asezate concentric, intr-o forma rotunda. Invelisul de deasupra formeaza o pelicula care protejeaza intreg bulbul. Un astfel de tip de bulb este reprezentativ pentru narcisa galbena.

Bulbii de tip ceapa se formeaza prin umflarea bazei unei seminte si sunt crescuti anual. Gladiolele sunt flori care se planteaza cu ajutorul acestor bulbi.

Tuberii sunt seminte sau radacini de planta care sunt folosite pentru a stoca nutrienti pentru planta. Daliile sunt flori care se planteaza din acest tip de bulbi.

Rizomii sunt seminte umflate, care se gasesc in pamant. Crinii si alte plante din familia liliacee se planteaza din acest tip de bulbi. De obicei, acestia cresc orizontal.


Ce bulbi sa plantezi?

Narcise

Narcina este o floare care se planteaza cel mai bine din luna august pana in luna octombrie si care infloreste in primavara. pe piata vei gasi numeroase varietati de narcise. Acestea sunt insa usor de plantat si intretinut..

Narcisa prefea solurile bine afanate, umede, aflate la soare . Cred foarte bine in orice tip de sol, insa este preferat sa eviti solurile mlastinoase. In aceste tipuri de soluri, planta doar va prinde radacini, insa in timp va putrezi din cauza excesului de apa.

Bulbul trebuie plantat la 15 centimetri distanta in pamant, iar deasupra este indicat sa presari putin nisip pentru a ajuta la drenajul aerului.

Lalele

Lalelele sunt disponibile intr-o varietate de culori si forme. Unele dintre ele pot inflori toata primavara si vara. Astfel, daca alegi bine, poti avea o gradina colorata tot sezonul cald.

Lalelele sunt plante care iubesc frigul, astfel ca este indicat sa le plantezi in lunile octombrie sau noiembrie. Ai nevoie de sol nisipos si mult soare. Ai grija insa sa le protejezi de vantul puternic.

Se planteaza la 10 centimetri adancime in pamant, la o distanta de 10 - 15 centimetri. Atunci cand incep sa rasara in primavara, ai grija sa aiba suficienta apa.

Branduse

Brandusele sunt flori care se planteaza foarte usor si le vei gasi intr-o mare varietate de culori, care infloresc atat primavara, cat si toamna.

Brandusele de toamna se planteaza din august pana in octombrie, iar cele de primavara se planteaza din septembrie pana in noiembrie.

Bulbii de branduse se planteaza la o adancime de 6 - 10 centimetri in pamant. Au nevoie de soluri bine afanate. Dupa ce le plantezi, este indicat sa presari pe deasupra pamantului si putin nisip.

Alte flori pe care le poti planta la fel de usor se numara ghioceii, daliile, gladiolele si crinii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului