Plante de gradina

#bulbi #gradina #plante gradina #plantare bulbi

Planteaza bulbi toamna, ca sa ai flori frumoase primavara

Pentru ca vremea racoroasa anunta usor, usor venirea toamnei, poti incepe de pe acum sa te gandesti la ce bulbi plantezi pana la inghet, pentru a te bucura de flori frumoase primavara viitoare.

Odata plantati, bulbii vor intra in repaus vegetativ in timpul iernii, iar in primele zile calduroase ale primaverii vor creste armonios si iti vor oferi inflorescente splendide.

Exista cateva aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand realizezi plantarea bulbilor, insa fiecare soi de flori are propriile cerinte si necesitati. De aceea, este bine sa stii mereu care este cel mai prielnic sol pentru plantele tale, daca florile prefera lumina directa a soarelui sau daca, dimpotriva, este daca sunt iubitoare de umbra.

Iata ce bulbi iti recomandam sa plantezi in aceasta toamna.

Narcise

Cu un aspect delicat si un miros proasat, narcisele infloresc primavara devreme, daca bulbii sunt ingropati in pamant inca din toamna. Ai grija cum manevrezi bulbii, intrucat acestia contin substante toxice, care odata ce se raspandesc in aer iti pot induce o stare de somnolenta. In contact cu pielea, substantele toxice din bulb pot genera reactii alergice.

Iti recomandam sa plantezi bulbii de narcise intr-un loc semi-umbros, astfel incat plantele sa beneficieze atat de lumina soarelui, cat si de umbra. Bulbii se planteaza in sol la o adancime de 7-10 centimetri, la o distanta de 5-10 centimetri unul de altul.

Frezii

Freziile sunt flori cu un miros puternic, usor de recunoscut. Pentru ca aceste flori sa infloreasca abundent primavara, iti recomandam sa plantezi bulbii toamna, intr-o zona luminoasa. Ai nevoie de un sol bine drenat, usor, eventual cu un adaos de nisip si ingrasamant de grajd.

Lalele

Alaturi de narcise, lalelele sunt unele dintre cele mai frumoase si mai asteptate flori ale primaverii. Bulbii de lalele se planteaza in sol toamna, preferabil la finalul lunii septembrie sau in luna octombrie. Lalelele cresc foarte bine la umbra, insa le face bine si soarele, astfel ca poti planta bulbii aproape oriunde in gradina.

Alege sa plantezi doar bulbii sanatosi si mari. Inainte de a-i introduce in pamant ii poti trata cu fungicide, pentru a te asigura ca nu se vor imbolnavi. Bulbii de lalele au nevoie de un sol usor, in care apa nu stagneaza. Tine cont ca udarea excesiva poate duce la putrezirea bulbilor.

Zambile

Bulbii de zambile sunt toxici si este indicat sa-i manuiesti cu grija. Planteaza-i intr-un sol usor, peste care asezi un start de compost. Primavara urmatoare, zambilele vor inflori armonios. In cazul in care lasi bulbii in pamant, acestia pot inflori toamna, insa inflorescentele vor fi mai mici.

Irisi

Stanjeneii sau irisii se indesesc de la an la an si plantele imbatranesc. Pentru plantarea de toamna, alege doar bulbii sanatosi si nu foarte invechiti. Trateaza-i cu un fungicid, pentru a te asigura ca nu se vor imbolnavi, apoi planteaza-i in sol la o adancime de 15 centimetri, intr-un amestec de pamant, turba si nisip. Intre bulbi, lasa o distanta de 25-30 de centimetri.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului