Plante de gradina

#polenizatori #polenizatori gradina #dezvoltarea florilor #insecte gradina #dezvoltarea plantelor

Polenizatorii si rolul lor in gradina ta

Datorita actiunii lor in ceea ce priveste reproducerea plantelor , polenizatorii au un rol major in orice gradina. Polenizatorii asigura continuitatea in dezvoltarea florilor , dar si a hranei din gradina. De aceea, este recomandat sa-i cunosti indeaproape pe cei care muncesc in gradina ta.

In timp ce omul este interesat de polenizarea plantelor sale, polenizatorii sunt preocupati de nectarul care sta ascuns in flori. Insectele merg de la o floare la alta, transporta polenul si fertilizeaza florile pentru a face seminte. Potrivit cercetarilor oamenilor de stiinta, peste 75% din culturile agricole sunt polenizate de catre insecte.
 

Polenizatori


Albinele sunt principalii polenizatori din gradina ta, de aceea, ele se bucura de cea mai mare atentie. Desi albinele joaca un rol extrem de important, exista si factori de risc. Din cauza schimbarii climei, plantele pot inflori mai repede, iar albinele nu au timp sa iasa din starea de hibernare. Prin urmare, multe plante nu sunt polenizate deloc sau aproape deloc.

Animalele care contribuie la reproducerea plantelor in calitate de polenizatori sunt reprezentate de anumite specii de furnici, gandaci, lilieci, muste, molii, viespi, pasari, fluturi etc. In martie, de exemplu, sunt polenizate florile salbatice de catre gandaci, muste si albine. In luna aprilie, vine randul unor plante precum salvia, brumarelele, irisul.

Primavara tarziu si vara, insectele, liliecii, pasarile colibri si chiar si soarecii transporta polenul pe corpul lor. In lunile tarzii de toamna, unii fluturi migratori au rol de polenizatori alaturi de ceilalti, de alte tipuri.

Polenizarea este mai putin importanta in cazul plantelor crescute pentru frunzele lor, cum este varza sau spanacul, precum si in cazul radacinoaselor (ridichi, morcovi etc). In schimb, pentru plantele cu fructe, cum este pepenele, polenizarea conteaza. In cazul dovlecilor, pepenilor sau castravetelui, insectele sunt cele care se ocupa de polenizare .

Vantul si apa au si ele un rol in polenizare. De exemplu, vantul ajuta la polenizare in cazul arbustilor vesnic verzi, precum si in cazul cerealelor.
 

O gradina prietenoasa pentru polenizatori


Pentru a incuraja polenizatorii sa vina in gradina ta, poti face cateva lucruri simple. In primul rand, este recomandat sa ai in gradina cat mai multe plante native din zona in care locuiesti. In acest fel, acestea sunt adaptate la mediu si sunt cautate de multi dintre polenizatori. Plantele native servesc uneori si ca gazde pentru larvele polenizatorilor tai.

Bazeaza-te pe o paleta diversificata de culori. Tipuri diferite de culori atrg tipuri diferiti de polenizatori. Primavara, vara si chiar toamna, paleta de culori poate fi foarte bogata in orice gradina.

Intereseaza care sunt plantele cautate de anumiti polenizatori si pune-le in aceeasi zona a gradinii, pentru ca insectele si pasarile sa ajunga usor la ele.

Alege plante care infloresc in perioade diferite ale anului, astfel incat insectele sa aiba mereu o sursa de polen si nectar.

Redu cantitatea de pesticid si opteaza pentru solutii concepute impotriva unui anumit daunator. Da plantele cu pesticid intr-un moment al zilei in care polenizatorii nu sunt prezenti.

Sursa foto: metroactive.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului