Plante de gradina

#gradinarit #ponturi gradinarit # gradinarit septembrie

Ponturi pentru gradinarit in luna septembrie

Septembrie este, oficial, prima luna de toamna. Dupa doua sezoane pline de sarcini in gradina, sa stii ca nici acum nu vei sta degeaba. Legumele, fructele si florile tale te asteapta sa le ingrijesti.

Inceputul toamnei reprezinta perioada propice pentru plantarea pomilor fructiferi, a bulbilor, a plantelor perene si a ierbii. Odata cultivate, aceste plante vor avea timp sa dezvolte radacini viguroase pe parcursul iernii.

Gradina de legume in septembrie

Daca ai in gradina legume care s-au copt, nu intarzia sa le culegi. Pe spatiile lasate libere, inca mai ai timp de o ultima cultura, daca este sa tii cont de plantarea succesiva.

Astfel, in locul cepei si al spanacului poti cultiva varza, in locul morcovilor si al sfeclei poti planta ardei, iar in loc de mazare poti sadi napi.

Alte legume de toamna pe care le poti cultiva in septembrie sunt broccoli, salata verde, ridichiile, conopida, sfecla, dovleacul de iarna si andivele.

Pomii fructiferi si arbustii in septembrie

Pomii fructiferi merita sa beneficieze de o taiere in luna septembrie, pentru ca anul viitor sa dea rod bun si bogat. Este bine sa tai crengile vegetative crescute in interiorul coroanei, pentru a permite luminii sa ajunga pe toate crengile.

Tot acum este perioada propice pentru toaletarea gardului viu din conifere si pentru curatarea iederei.

De la jumatatea lunii, se culeg murele si ultimele exemplare de zmeura. Specialistii spun ca acum este momentul sa tai ramurile fructifere ale zmeurului la inaltimea solului, pentru a favoriza cresterea noilor vlastari.

Tot in luna septembrie se indeparteaza frunzele din jurul ciorchinelor de struguri, pentru a permite boabelor sa beneficieze de lumina si caldura soarelui. In acest fel, vor creste mari si vor fi mai dulci.

Gradina de flori in septembrie

Unele flori din gradina, cum sunt daliile si begoniile, inca mai pot fi inflorite in luna septembrie. In cazul in care temperatura scade constant, este indicat sa scoti plantele din pamant si se indeparteaza eventualele zone afectate. Tuberculii se pun la uscat intr-un loc adapostit si ii poti replanta anul viitor.

Chiar din prima zi a lunii septembrie, poti incepe sa plantezi bulboasele care vor inflori primavara urmatoare. Este vorba despre lalele, narcise, crini, frezii si zambile. Inainte de plantare, sapa bine solul, afaneaza-l si fertilizeaza-l. Introdu bulbii in pamant, apoi batuceste solul pentru ca ploaia sa nu-i scoata la suprafata.

Plantele perene pot fi divizate in luna septembrie, cand pamantul este inca suficient de cald pentru a permite dezvoltarea radacinilor.

Peluza in luna septembrie

Peluza trebuie ingrijita serios la inceput de toamna. Dupa o vara in care a facut fata cu brio caniculei, peluza ta trebuie "reparata". Daca are zone lipsite de vegetatie sau prea arse, se insamanteaza din nou zona respectiva. Peluza se tunde o data pe saptamana si se uda din abundenta in perioadele in care ploua putin.

In septembrie, peluza se fertilizeaza pentru ultima oara pe anul acesta. Acest pas este important pentru a avea un gazon verde inchis.

Foto: londonvegetablegarden.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului