Plante de gradina

#muscata #ingrijire muscata #muscata in ghiveci #muscata iarna

Protejarea muscatei in timpul sezonului rece

Muscatele sunt plante cu flori superbe, cultivate adesea in gradini, dar si in case. Sunt tratate frecvent ca plante anuale, insa, intrucat sunt de fapt perene, pot fi ingrijite pentru a supravietui sezonului rece si a reveni in forta la sosirea primaverii. Vrei si tu sa iti protejezi muscatele pe durata iernii? Iata ce trebuie sa stii!

1 Tranplanteaza muscatele din gradina in ghivece

Muscatele cultivate in gradina se adapteaza cu usurinta conditiilor oferite de ghivece, prin urmare, inainte de primul inghet, le poti salva transplantandu-le in casa, in ghivece. Incepe prin a le taia frunzisul si tulpinile pana cand ajung sa aiba circa jumatate din dimensiunea initiala. Verifica, apoi, intreaga planta cu multa atentie, pentru a identifica eventualele semne de boala.

Daca descoperi ca muscatele tale sunt sanatoase, pasul urmator consta in saparea lor si transplantarea in ghivece. Adauga in containerele alese pamant pentru flori din magazine, nu pamant recoltat din gradina. Adesea, cel din urma tip de sol este greu, compact si nu permite drenarea corespunzatoare a apei. Dupa mutarea in ghivece, uda muscatele cu apa din belsug si pune-le intr-o zona racoroasa a casei, unde sa aiba parte de lumina directa cat mai multe ore pe zi.

Inainte de transplantarea in gradina la sosirea primaverii, ofera-le muscatelor tale o cantitate moderata de fertilizant.

2 Desprinde butasi din muscatele din gradina

Butasii desprinsi din muscate prind radacini cu multa usurinta, de aceea aceasta reprezinta o metoda excelenta de a-ti spori numarul de plante pentru gradina din anul urmator.

Cu o pereche de foarfece sau un cutit ascutit, taie o bucata de circa 8-10 cm din partea superioara a tulpinii muscatei. Indeparteaza frunzele bazale, dupa care pune butasul intr-o solutie de hormoni de inradacinare. In continuare, adauga viitoarea plantuta intr-un amestec umed, poros, cu un drenaj excelent, propice dezvoltarii radacinilor, precum nisipul grosier, perlita sau vermiculita.

Butasii de muscata se dezvolta armonios in medii umede. Pentru a le asigura astfel de conditii, este suficient sa sigilezi fiecare butas in parte cu o punga de plastic. Aceasta "sera in miniatura" trebuie amplasata intr-o zona cu lumina indirecta. Radacinile se formeaza dupa circa 6-8 saptamani.

Dupa ce radacinile ating circa 3 cm lungime, muta planta intr-un vas cu pamant de flori, cu un drenaj foarte bun. Plaseaza fiecare ghiveci cu muscate tinere pe pervazul unei ferestre bine luminate.

3 Ajuta muscatele sa intre in stare de latenta

O calitate extraordinara a muscatelor este faptul ca intra in stare de latenta cu destul de multa usurinta. Cu alte cuvinte, le poti pastra intreaga iarna intr-o modalitate similara conservarii bulbilor de flori.

Incepe prin a scoate cu blandete muscatele din sol. Indeparteaza, apoi, pamantul de pe radacini, dupa care agata muscatele de tavanul garajului ori a unei incaperi similare unde temperatura este mentinuta intreaga iarna in jurul valorii de 10 C. O data pe luna, inmoaie radacinile muscatelor in apa timp de o ora, dupa care agata-le din nou.

Muscatele isi vor pierde majoritatea frunzelor in acest interval, insa tulpinile vor ramane vii. Primavara, replanteaza muscatele in solul din gradina, iar ele se vor trezi la viata!

Foto: colorcountrynursery.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului