Plante de gradina

#ingrijire plante #plante sanatoase #reguli ingrijire plante

Reguli de aur pentru a avea plante sanatoase

Pentru orice iubitor de plante, nu exista bucurie mai mare ca atunci cand isi vede plantele sanatoase. Ei bine, uneori aceasta bucurie poate dura mai mult, alteori mai putin, in functie de anumiti factori care isi pun amprenta asupra plantelor.

Oricat de mult te-ai stradui sa oferi plantelor tale cele mai bune conditii de crestere, chiar si un gest marunt le poate da peste cap dezvoltarea. De cele mai multe ori, raul pe care il faci plantelor nu este unul voit. Nimeni nu spune ca ingrijirea si mentinerea plantelor sanatoase este floare la ureche. Tocmai de aceea, iti spunem care sunt regulile de aur pe care trebuie sa le respecti cu strictete daca vrei sa te bucuri mult timp de acum incolo de plantele tale.


Cunoaste-ti planta


In momentul in care te decizi sa cumperi o planta, este indicat sa stii exact despre ce planta este vorba. Fiecare floare, leguma, arbust sau pom apartine unei specii si unei familii si are nevoie de anumite conditii pentru a creste armonios.

De aceea, iti recomandam sa cunosti cateva dintre nevoile de baza ale plantei pe care o ai in ingrijire sau pe care urmeaza sa ti-o achizitionezi.


Pregateste solul prielnic


Solul joaca un rol crucial in ceea ce priveste dezvoltarea sanatoasa a plantelor. Un sol ales gresit poate duce mai devreme sau mai tarziu la imbolnavirea plantei sau chiar la moartea ei. Intereseaza-te care este cel mai bun sol pentru florile sau legumele tale. Tine cont ca unele plante se dezvolta mai bine intr-un sol argilos, altele prefera solul acid.

Un sol potrivit te va ajuta sa ai plante sanatoase!


Alege seminte sau rasaduri


Este bine sa stii ca unele plante cresc mai bine din seminte, in timp ce altele se dezvolta sanatos din rasaduri sau puieti. Specialistii spun ca daca optezi pentru o planta noua, pe care nu o cunosti indeajuns de bine, este recomandat sa o cultivi direct din rasad, pana te obisnuiesti cu cerintele si nevoile ei.


Momentul ideal de plantare


Momentul in care te decizi sa faci plantarea este foarte important pentru cultura ta. Spre exemplu, florile sunt impartite in doua mari categorii: perene si de sezon. In timp ce florile perene pot fi plantate in orice perioada a anului, cu exceptia celei in care solul este inghetat, florile de sezon pot fi plantate doar in anumite perioade ale anului.

Daca nu realizezi plantarea la momentul potrivit, este posibil ca plantele tale fie sa se dezvolte cu probleme, fie sa nu se dezvolte deloc.


Ai grija la apa


La fel ca solul, apa joaca un rol crucial pentru sanatatea plantelor tale. Nu toate plantele au nevoie de aceeasi cantitate de apa. Cactusul, spre exemplu, are nevoie de o udare extrem de redusa, in timp ce lucky bamboo este dornic sa aiba mereu radacinile in apa. Cu cat iti cunosti mai bine planta, cu atat vei deveni mai atent la cantitatea de apa pe care i-o oferi.

Multa lume crede ca este bine daca uda planta din abundenta dintr-o data, insa specialistii spun ca aceasta este o greseala ce poate duce la moartea ei. Explicatia este foarte simpla: apa in exces poate duce la putrezirea radacinilor si a tulpinii.

Cel mai bine este sa uzi planta regulat, cu masura.

Sursa foto: valcomnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare