Plante de gradina

#ingrijire plante de gradina #plante de gradina #Nyssa sylvatica #ingrijire Nyssa sylvatica

Sfaturi de ingrijire pentru copacul Nyssa sylvatica

Nyssa sylvatica este unul dintre cei mai impresionanti copaci de toamna prin coloritul frunzelor. Coroana plantei capata nuante de galben, oranj si maroniu, frunzisul fiind spectaculos in soarele de toamna.


Nyssa sylvatica - aspect


Arborele diodic are dimensiuni medii spre mari. La maturitate, Nyssa sylvatica atinge o inaltime de pana la 30 metri si o dimensiune a coroanei de pana la 12 metri. Copacul prezinta o coroana conica, cu ramuri distincte, crescute pe orizontala, bogat ramificate.

Frunzisul copacului este foios, cu frunze de pana la 10-13 cm lungime si 5 cm latime, de un verde lucios vara. Toamna, frunzele devin rosii, portocalii, purpurii, uneori cu nuante violete. Frunzele copacului sunt variate ca forma, de la cele ovale la cele eliptice. Pe langa verdele lucios, frunzele pot avea margini cerate.

Copacul face flori mici, nesemnificative, verzi-albe, dispuse in ciorchine, care nu atrag atentia. Acestea apar pe la jumatatea primaverii. Arborele face fructe negre-albastre, ovoide, cu o lungime de aproximativ 10 mm. Scoarta copacului este gri inchis, brazdata la maturitate.


Nyssa sylvatica - ingrijire


Nyssa sylvatica este un arbore cu crestere lenta, intalnit in America de Nord. Copacul se dezvolta bine intr-un sol umed, bogat, intr-un loc insorit sau partial insorit. Solul trebuie sa fie bine drenat, acid sau neutru. Nu este recomandat ca acest arbore sa fie crescut intr-un sol calcaros. Nyssa sylvatica rezista bine la inghet, umbra, seceta, insecte si daunatori.

Nu este indicat ca arborele sa fie transplantat. Daca acest lucru este, totusi, necesar, transplantarea se face primavara, dar exista si posibilitatea de a incerca acest lucru toamna.

Inmultirea copacului se face prin seminte sau butasi. Pulpa se indeparteaza intr-un vas cu apa, iar semintele se aseaza intr-un singur strat si se pastreaza in nisip umed cam 30 de zile la frigider. Semintele pot germina in aproximativ 3 saptamani in conditii prielnice de umezeala si caldura. Butasii se iau de la plante tinere, de la cele mature sansele sunt minime sau nule de reusita.

Planta nu trebuie tinuta prea mult in ghiveci deoarece radacina are de suferit. In cazul plantelor tinere, acestea se uda regulat pana cand se fixeaza bine in sol. Cu toate acestea, se poate intampla ca o planta tanara sa reziste bine intr-o perioada secetoasa.


Cum folosesti Nyssa sylvatica in gradina


Nyssa sylvatica constituie o investitie de lunga durata in gradina ta.

Arborele poate fi folosit pentru umbra si pentru coloritul sau deosebit. De primavara pana toamna tarziu, Nyssa sylvatica contribuie la designul gradinii prin paleta sa de culori si prin statura impozanta. Unii copaci Nyssa sylvatica isi schimba coroana intr-o singura culoare toamna, in timp ce altii prezinta un amestec de culori stralucitoare, din care predominante sunt rosul si portocaliul.

Copacul poate fi crescut solitar, gratie statutului sau impresionant. Datorita frumusetii sale, Nyssa sylvatica creste valoarea oricarei proprietati.

Sursa foto: longfellowsgarden.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului