Sistemele moderne de irigatii permit udarea plantelor intr-un mod aplicat si controlat, fara risipa de apa. Alege-ti sistemul cel mai convenabil in functie de costuri si de nevoile plantelor tale.

Iata cateva sisteme de irigatii pentru gradina:

Micro-irigarea in gradina

Micro-irigarea este un sistem de udare a gradinii intr-un mod precis, masurabil, cu reducere a cantitatii de apa consumate. Prin micro-irigare se elibereaza numai o anumita cantitate de apa pe planta, in functie de nevoile acesteia. Apa este eliberata prin picuratoare, asigurand un sol udat uniform. In acest fel se evita evaporea sau curgerea unei cantitati mari de apa.

Micro-irigarea este un sistem recomandat pentru straturile de flori, culturile de legume, in sere, pentru ghivece, garduri vii sau arbusti. Sistemul de micro-irigare permite montarea in functie de componenta gradinii respective, tinand cont de nevoile individuale ale beneficiarului. Sistemul permite udarea plantelor cu jet delicat, stropire continua, ploaie marunta.

Un alt avantaj al micro-irigarii il reprezinta faptul ca sistemul masoara umiditatea solului printr-un senzor. Sistemul actioneaza automat, prin autoreglare, fara sa aiba nevoie de racordare la curent electric.

Cand achizitionezi un set pentru micro-irigare, trebuie sa acorzi atentie numarului de plante si spatiul pe care acesta il acopera (cati metri si cate plante). Setul poate contine filtre, conducte, picuratoare, spini si ac pentru curatat.

Sistem de irigare cu aspersoare telescopice

Sistemul de irigare cu aspersoare telescopice asigura irigarea pop-up. Aspersoarele telescopite se instaleaza subteran si se conecteaza la sistemul de conducte. Acest sistem are avantajul de a lasa solul liber cat timp aspersoarele sunt in repaus. Odata activate, aspersoarele apar din pamant, iriga plantele in directia stabilita initial de catre beneficiar si apoi se retrag. Sistemul poate fi imbunatatit cu un programator prin care se stabileste ora la care doresti sa fie irigata gradina. O astfel de functie este utila ori de cate ori lipsesti de acasa.

Container cu pompa pentru ghivece

La un numar limitat de plante si in special pentru plantele in ghiveci este recomandat sa folosesti un container cu pompa. Setul de irigare contine un container, o pompa, tuburi si capete de picurare. Capetele se aseaza in ghivece, in timp ce apa este asigurata de container, prin pompa integrata. Poti stabili tipul de flux al apei. Un astfel de sistem este potrivit pentru pana la 35 ghivece sau recipiente pentru flori.

Piston de stropit pentru gradina

Investeste intr-un piston pentru gradina. Un astfel de produs poate servi la stropirea florilor, pentru vaporizare in sera, pentru curatarea aleilor cu jet puternic etc. Un piston de stropit este dotat cu duze diferite, in functie de nevoile beneficiarului. Functiile pistonului trebuie sa se poata regla cu usurinta. Produsul este util atat pentru gradinarii incepatori, cat si pentru cei priceputi.

Foto: sprinklersupplyco.com

  •   2012-07-23
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.