Plante de gradina

#ierburi aromatice #plante de gradina # uscare ierburi aromatice

Solutii practice pentru uscarea ierburilor aromatice

Ierburile aromatice uscate isi pastreaza aroma pentru o perioada indelungata de timp si sunt, asadar, o sursa inepuizabila de condimente pentru prepararea celor mai gustoase mancaruri. Mai mult decat atat, ierburile aromatice uscate au multiple beneficii si asupra sanatatii, putand inlocui, uneori, chiar si cele mai scumpe medicamente.

In timpul iernii, cand ierburile aromatice sunt greu de gasit, este bine sa ai in camara o sursa sanatoasa de condimente. Asadar, este important sa stii cum sa usuci ierburile aromatice, astfel incat sa-si pastreze aroma si beneficiile pe care le au asupra sanatatii.

Inainte de a incepe uscarea ierburilor aromatice este important sa tii cont de cativa pasi.

Plantele aromatice se recolteaza dimineata inainte de rasarit sau pe timp noros. Nu se aduna niciodata pe ploaie sau la mai putin de 24 de ore după ploi abundente ori cand este ceata. Astfel, vei evita ca planta sa se ofileasca.

Se aduna numai plantele sanatoase, se spala, se scapa de excesul de apa si se pun pe prosoape de hartie pentru a se usca.


Uscarea ierburilor aromatice in mod natural

Uscarea ierburilor aromatice este cel mai eficient mod de a retine aroma naturala a plantelor. Desi acest proces dureaza destul de mult, rezultatele merita efortul.

Pentru a usca ierburile aromatice, se leaga aproximativ sase ramuri ale plantelor pe care vrei sa le usuci cu un elastic. In cazul plantelor care au un continut de apa mai ridicat, este recomandat sa fie legate mai putine ramuri intr-un buchet. Plantele prinse se pun intr-o punga de hartie perforata si se agata cu susul in jos intr-o camera bine luminata si ventilata.

Atentie insa ca plantele sa nu fie expuse direct la soare. Uscarea plantelor dureaza o saptamana sau doua, insa este indicat sa le verifici constant.


Uscarea ierburilor aromatice intr-un cuptor

Daca vrei ca plantele sa se usuce mai repede, poti folosi un cuptor. Aranjeaza ierburile intr-o tava, pe o hartie de copt, si pune-le in cuptor la o temperatura de 90 de grade, pentru trei - patru ore.

Daca folosesti cuptorul cu microunde, uscarea plantelor dureaza numai trei minute. Se invelesc intr-un prosop de hartie si se pun in cuptor la temperatura ridicata. La fiecare 30 de secunde trebuie oprit cuptorul pentru a evita deteriorarea ierburilor.

Desi uscarea ierburilor in cuptor este mai rapida decat alte metode, aroma nu se pastreaza in totalitate.

Sursa foto: slavikap.livejournal.com
 

  •   2013-09-12
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Diana Matei

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii