Plante de gradina

#cum s-o cuceresti #utilizare #cultivare #sorg

Sorg

Sorgul (Sorghum bicolor) este o cereala cultivata pentru grauntele sale, dar si pentru valoarea furajera ridicata.

Originar din nordul Africii, sorgul este una dintre culturile cele mai importante in zonele tropicale si subtropicale. Cele mai multe varietati de sorg sunt anuale, dar au fost dezvoltate si unele perene.

Sorgul este a cincea cea mai importanta cereala cultivata in lume. Producatorii cei mari sunt S.U.A, India, Nigeria, dar si Australia si Argentina.

In afara de utilizarile in alimentatia umana, sorgul este folosit ca furaj uscat mai ales pentru taurine si pasari. Nu se recomanda insa pasunarea plantelor tinere de sorg, deoarece acestea pot produce acid cianhidric in stomacul animalelor si le pot provoca moartea.


Aspect


Radacinile sorgului sunt foarte dezvoltate pentru a sustine planta care ajunge la inaltimi mai mari ca alte cereale.

Sistemul radicular se intinde de obicei pana la o adancime mai mare de 1 m. Tulpina ajunge la o inaltime de pana la trei metri. Sorgul nu este o cereala paioasa, tulpina sa este plina de maduva si are pana la 15 internoduri.

Sorgul infloreste sub forma de panicul, in cadrul caruia se dezvolta peste 1500 de flori, rasfirat sau concentrat.


Cultivare


In Romania, cele mai bune zone pentru cultivarea sorgului sunt Campia Banatului, sudul Munteniei si Olteniei si Campia Centrala a Moldovei. Hibrizii cei mai raspanditi sunt Fundulea 21, Tudora si Sweetleaf.

Dezvoltarea semintelor germinate de sorg este foarte lenta in primele doua -trei saptamani, astfel ca planta este puternic expusa atacului buruienilor. Dupa aceasta perioada, sorgul se dezvolta rapid, iar buruienile nu mai reprezinta un pericol major.

Datorita originilor sale, sorgul are cerinte termice ridicate. Semintele incoltesc doar la temperaturi peste 10 C, iar perioada de crestere cea mai buna incepe abia dupa ce temperatura aerului depaseste 25 C.

Radacinile foarte dezvoltate ajuta sorgul in perioadele de seceta, iar cereala nu are pretentii mari cu privire la calitatea solului. Sorgul creste usor in orice sol cu pH intre 4,5 si 8,5 si poate extrage substantele nutritive necesare mai bine ca alte cereale din soluri nisipoase si saraturate.

Rotatia culturilor este obligatorie dupa maxim 5 ani, deoarece monocultura epuizeaza puternic solul. Aplicarea ingrasamintelor da rezultate slabe in zonele secetoase.


Utilizarea in bucatarie


Sorgul este o cereala la fel de versatila ca graul sau secara, cu un continut de proteine de 9%. Faina de sorg este folosita in panificatie pentru paine nedospita, terci, dar si pentru produse de cofetarie si pentru producerea bauturilor alcoolice.

Deoarece are un gust neutru, faina de sorg poate fi aromata cu usurinta. Semintele acestei cereale nu contin gluten, iar valoarea lor nutritionala este foarte ridicata. Semintele de sorg sunt folosite si pentru extragerea amidonului.


Utilizarea in medicina


In medicina naturista, sorgul este folosit pentru calitatile sale antioxidante. Sorgul are proprietati diuretice, dar semintele lui sunt folosite in tratamentul diareei.


Sursa foto: Ilsagroup.com

  •   2011-12-14
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Gabriel Branea

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii