Plante de gradina

#uscare plante #uscare condimente #condimente gradina

Uscarea naturala, cel mai ieftin mod de a pastra condimentele din gradina

Cei mai multi gradinari prefera sa mentina un ritm natural in selectarea ierburilor aromatice. In astfel de cazuri, in locul transpantarii acestor tufe de ierburi in ghivece si adapostirea lor in casa, se recurge la uscarea lor inainte de venirea frigului. Iata cum te poti bucura de aromele plantelor preferate pe timpul iernii.

Usuca plantele la aer

Uscarea naturala a ierburilor aromatice din gradina ta este nu doar cea mai simpla si cea mai ieftina metoda de a le conserva peste iarna, dar si o cale perfecta de a pastra uleiurile esentiale si aromele puternice ale acestor plante. Poti recurge la aceasta metoda pentru a conserva dafinul, cimbrisorul, oregano, cimbrisorul, maghiranul, mararul etc.

Culege ierburile aromatice inainte de inflorire

Perioada optima pentru recoltarea ierburilor aromatice pentru pastrarea lor sub forma uscata este cea dinaintea infloririi acestora. Daca le-ai folosit sub forma proaspata pe perioada verii este probabil ca acestea sa isi fi amanat inflorirea pana spre toamna. Culege plantele aromatice inainte sa faca flori. Partea cea mai buna din zi pentru recoltare este dimineata, dupa ce roua s-a uscat de pe frunze.

Usuca plantele inteligent

Indeparteaza orice frunze deteriorate de pe tulpinile plantelor aromatice. Scutura-le atent pentru a indeparta insectele ascunse intre frunze. Daca plantele proaspat taiate secreta ulei din abundenta, le poti clati intr-o baie de apa calduta. Va trebui sa le usuci apoi cat mai rapid pentru a nu prinde mucegai.

Asaza-le in manunchiuri

Indeparteaza ramurile si frunzele de la baza tulpinilor de ierburi aromatice si apoi asaza-le in manunchiuri de 5-6 bucati. Gaureste o punga de hartie pe lateral si leag-o in jurul unui manunchi de ierburi. Apoi agata manunchiul astfel protejat intr-o camera uscata si bine aerisita.

Verifica plantele constant

Uscarea in mod natural a plantelor aromatice este un proces care se poate intinde pe durata a doua luni. Verifica saptamanal modul in care plantele se conserva in punga de hartie. Vei sti ca s-au uscat perfect in momentul in care frunzele lor devin usor sfaramicioase si se depun pe fundul pungii de hartie. Nu apela la uscarea lor in cuptor sau in cuptorul cu microunde pentru ca vei pierde o mare parte din uleiurile esentiale ale plantei.

Sursa foto: ezherbgardening.com

  •   2014-09-15
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Marius Jianu

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii