Usuca plantele la aer
Uscarea naturala a ierburilor aromatice din gradina ta este nu doar cea mai simpla si cea mai ieftina metoda de a le conserva peste iarna, dar si o cale perfecta de a pastra uleiurile esentiale si aromele puternice ale acestor plante. Poti recurge la aceasta metoda pentru a conserva dafinul, cimbrisorul, oregano, cimbrisorul, maghiranul, mararul etc.
Culege ierburile aromatice inainte de inflorire
Perioada optima pentru recoltarea ierburilor aromatice pentru pastrarea lor sub forma uscata este cea dinaintea infloririi acestora. Daca le-ai folosit sub forma proaspata pe perioada verii este probabil ca acestea sa isi fi amanat inflorirea pana spre toamna. Culege plantele aromatice inainte sa faca flori. Partea cea mai buna din zi pentru recoltare este dimineata, dupa ce roua s-a uscat de pe frunze.
Usuca plantele inteligent
Indeparteaza orice frunze deteriorate de pe tulpinile plantelor aromatice. Scutura-le atent pentru a indeparta insectele ascunse intre frunze. Daca plantele proaspat taiate secreta ulei din abundenta, le poti clati intr-o baie de apa calduta. Va trebui sa le usuci apoi cat mai rapid pentru a nu prinde mucegai.
Asaza-le in manunchiuri
Indeparteaza ramurile si frunzele de la baza tulpinilor de ierburi aromatice si apoi asaza-le in manunchiuri de 5-6 bucati. Gaureste o punga de hartie pe lateral si leag-o in jurul unui manunchi de ierburi. Apoi agata manunchiul astfel protejat intr-o camera uscata si bine aerisita.
Verifica plantele constant
Uscarea in mod natural a plantelor aromatice este un proces care se poate intinde pe durata a doua luni. Verifica saptamanal modul in care plantele se conserva in punga de hartie. Vei sti ca s-au uscat perfect in momentul in care frunzele lor devin usor sfaramicioase si se depun pe fundul pungii de hartie. Nu apela la uscarea lor in cuptor sau in cuptorul cu microunde pentru ca vei pierde o mare parte din uleiurile esentiale ale plantei.
Sursa foto: ezherbgardening.com