Plante de gradina

#usturoi #plante aromatice #plante de gradina

Usturoi

Stiai ca in Egiptul antic si in timpul romanilor usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase? Datorita continutului bogat de vitamine si substante minerale, usturoiul este considerat si astazi un adevarat medicamet.
 

Descriere
 

Usturoiul (Allium sativum) isi are in Asia centrala. Este o planta bienala, cu frunze lungi, plate fi flori albe si face parte din familia Alliacees.

Principala parte comestibila a usturoiului este bulbul format din mai multi catei, de culoare alba. Atunci cand planta este tanara, frunzele sale sunt utilizate in domeniul culinar, in stare proaspata.
Usturoiul creste pana la o inaltime de 60-90 cm.
 

Cultivare
 

Usturoiul se cultiva toamna (septembrie-octombrie) sau primavara (martie-aprilie), cand se planteaza in pamant catei, la o distanta de 25-30 cm. La plantarea de toamna, cateii se introduc la cca 3 cm adancime in pamnt, iar la cea de primavara la 1,5 -2 cm.

Pentru protejarea de ger, culturile de toamna se acopera cu un strat subtire de gunoi paios.

In perioada de vegetatie, usturoiul se praseste si se fertilizeaza suplimentar iar, la nevoie, se stropeste cu substante speciale impotriva manei.

Recoltarea bulbilor se face in iulie-august, cand frunzele s-au uscat. Recoltarea se efectueaza pe timp uscat, bulbii scosi trebuie scuturati de pamint si lasati la uscat timp de 8-12 zile. Dupa uscare se indeparteaza frunzele si radacina si se depoziteaza in spatii bine aerisite, cu temperatura constanta.


Boli si daunatori


Usturoiul este o planta rezistenta la boli si daunatori datorita proprietatilor sale anti-bacteriene.

La fel ca si alte plante din familia cepei, usturoiul produce o substanta cu miros puternic pe care o elibereaza in aer in momentul distrugerii celulelor. Aceasta substanta chimica este in mare parte compusa din sulf. Se crede ca acest proces este un mecanism de aparare impotriva pasarilor, insectelor si viermilor care ataca planta.
 

Utilizare

 
Frunzele si cateii de usturoi sunt folosite in domeniu culinar. Frunzele sunt mai putin aromate si iuti decat cateii, fiind utilizate in retete in mod asemanator cu cozile de ceapa. Usturoiul este folosit pentru a spori aroma legumelor si preparatelor din carne, pentru supe sau in prepararea painii si a altor produse de panificatie.

Cateii de usturoi contin cantitati impresionante de vitamine si minerale. Astfel, 100 g de usturoi contine: 95% din Doza Zilnica Recomandata (DZR) din vitamina B6 (pyridoxine), 52% din DZR de vitamina C, 33% din DZR Cupru, 21% din DZR Fier, 18% din DZR Calciu, 26% DZR Seleniu, 73% din DZR Mangan.


Medicina


Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic. Datorita efectului antibiotic este indicat in tratamentul virozelor, bronsitelor, traheitelor. De asemenea, usturoiul accelereaza vindecarea ranilor.

Usturoiul are actiune vasodilatatoare si hipotensiva, antimicrobiana, antihelmintica si contribuie la prevenirea trombozelor si infarctelor. Planta este utilizata si pentru a inlatura viermii intestinali.

Multe infectii sunt oprite si inlaturate prin cura cu usturoi in stare cruda. De asemenea, acesta actioneaza asupra sistemului digestiv, imbunatatindu-i functionarea. Usturoiul regleaza nivelul de zahar din sange in cazul diabeticilor.

Combinat cu laptele si mierea, usturoiul are actiune sedativa, fiind recomandat in insomniile datorate stresului.

Mai multe studii au demonstrat ca persoanele care consuma cantitati insemnate de ceapa si usturoi prezinta un risc foarte scazut de aparitie a cancerului gastric, de piele sau de colon.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului