Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina #plante ornamentale #vinca

Vinca

Vinca este un gen de plante care include sase specii native in Europa, nord-vestul Africii si sud-vestul Asiei. Coloritul viu al florilor, dar si intrebuintarile medicinale, au transformat plantele din genul Vinca in prezente frecvente in gradinile ornamentale.

Descriere

Denumirea genului Vinca provine din latinescul "vincere", care inseamna "a invinge". Plantele din genul Vinca sunt subarbusti pereni, erbacei, cu aspect de tufa. Se dezvolta in apropierea padurilor de foioase, in soluri umede, pana la altitudini de 1300 m. Tulpinile sunt taratoare si ating dimensiuni de 1-2 m, insa la suprafata solului nu depasesc lungimea de 20-70 cm. Radacinile sunt subtiri, iar frunzele sunt lanceolate, cu o lungime de 1-9 cm si o latime de 50-60 mm. Fata superioara este verde inchis si lucioasa, in timp ce cea inferioara este verde deschis si opaca, cu nervuri bine pronuntate.

Florile plantelor din genul Vinca sunt solitare, simple si au dimensiune de maxim 7 cm. Adesea, sunt formate din 5 petale violet, uneori albe. Plantele infloresc de regula in perioada februarie-aprilie. Fructul este format dintr-o pereche de folicule divergente, de 15-20 mm lungime, cu cate 2-3 seminte.

Cultivare si ingrijire

Doua dintre plantele apartinand genului Vinca sunt cultivate extensiv in gradinile ornamentale: saschiul (Vinca major) si pervinica (Vinca minor). Intrucat se inmultesc rapid, ambele sunt folosite frecvent ca plante tip gazon. Totusi, deoarece risca sa devina invazive, se recomanda plantarea lor in ghivece.

Atat saschiul, cat si pervinica prefera solurile umede, bogate in humus, amplasate in zone bogat luminate sau partial umbrite. De altfel, datorita faptului ca sunt foarte rezistente, cele doua specii ale genului Vinca sunt cultivate adesea la umbra copacilor sau in alte zone semiumbrite ale gradinii. De retinut este faptul ca, in general, plantele din genul Vinca produc flori mai frumoase atunci cand au parte de lumina solara din belsug, in timp ce frunzisul are de castigat in urma cultivarii in penumbra.

Poti planta saschiul si pervinica in orice anotimp, mai putin iarna. Sapa o groapa de 10-15 cm si adauga planta in sol cu atentie. Dupa plantare, uda saschiul si pervinica din belsug, pentru a te asigura ca solul ramane umed timp de cateva zile. Odata ce s-au acomodat, plantele nu vor avea nevoie de atentia ta decat in perioadele de seceta.

Inmultire

Plantele din genul Vinca se inmultesc prin butasi. Odata desprinse, viitoarele plantute se asaza intr-un compost alcatuit din humus si nisip grosier. Pentru a prinde radacini, se recomanda plasarea intr-un mediu cu o temperatura de 24 C si umiditate ridicata.

Boli si daunatori

Plantele din genul Vinca sunt rezistente si nu sunt afectate, in mod obisnuit, de boli si de daunatori. Periodic totusi pot aparea cosenile fainoase sau paianjeni rosii, care se indeparteaza cu insecticide.

Proprietati medicinale

Speciile din genul Vinca includ cel putin 86 de alcaloizi care sunt folositi in scopuri medicinale. Anumite tipuri de alcaloizi sunt utilizati in tratamentul unor forme de leucemie si de cancer intalnit la copii.

Foto: parkswholesaleplants.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului