Plante de gradina

#stiai ca #ciuperci #lucruri inedite

13 lucruri inedite despre ciuperci

Desi ne plac tuturor si sunt interesante ca aspect si gust, ciupercile nu au ajuns sa fie prea cunoscute, iar despre viata si ingrijirea lor, foarte putini cunosc destule detalii. In realitate, ciupercile nu sunt nici plante, nici animale, desi existenta lor continua sa fie invaluita in mister.

1. Unii considera ciupercile ca fiind plante pentru diverse motive, insa diferenta majora intre orice alte plante si ciuperci este ca acestora din urma le lipseste clorofila pe care o folosesc pentru a-si fabrica propria hrana si energie. Din acest motiv, ciupercile fac parte din Rengul Fungi.

2. Ciupercile sunt bogate in glucide, caroten, grasimi, vitamina B1 , potasiu, vitamina B2 , sodiu, vitamina PP, calciu, vitamina C, magneziu, fier si au o valoare calorica de 35 de calorii pentru 100 gr.

3. Ciupercile sunt unice deoarece produc singure fructul pe care noi il numim ciuperca , fiind impartite in mai multe grupe in functie de structura corpului lor, dar si in functie de numeroasele carateristici macro si micro.

4. Cele mai cunoscute ciuperci comestibile sunt hribii, chitarca, galbiorii (buretii galbeni), vinetica pestrita, ghebele, creasta cocosului, buretele de conopida, ciuperca de camp si buretele domnesc (craitele).

5. Ciupercile necomestibile sunt mai putine la numar, insa sunt deosebit de toxice. Cu toate acestea, simptomele lor pot fi diferite de la o persoana la alta, insa nu este recomandat sa consumati ciuperci decat din surse sigure.

6. Ciuperca este fructul organismului fungal care o si produce . Exact cum marul produce mere pentru a-si asigura continuitatea speciei, organismul fungal produce ciuperci care au spori pentru continuarea propriei specii.

7. Ciupercile sunt foarte delicate si fragile, unele dintre ele au viata de o zi, altele pot trai o saptamana, iar cele mai rezistente cresc in grupuri si au textura lemnoasa, varsta lor prelungindu-se pana la cateva luni.

8. Cand culegem o ciuperca, trebuie sa fim atenti sa nu rupem corpul acesteia, deoarce partea lui principala creste sub pamant.

9. Fiecare ciuperca poate contine pana la milioane sau bilioane de spori, iar in ciupercarii, cei care lucreaza zilnic cu ele sunt nevoiti sa poarte masti pentru a nu respira sporii din aer.

10. Foarte putini spori reusesc sa supravietuiasca si sa ajunga sa formeze o retea de micelii care produc noi ciuperci. Numai doi spori compatibli se pot intalni si produce o ciuperca.

11. Fara ciuperci, o ramura cazuta la pamant ar ramane acolo pentru intotdeauna, iar straturile de frunze cazute toamna ar ajunge sa masoare metri intregi daca n-ar putrezi niciodata.

12. Principalul rol al ciupercilor si fungilor este sa recicleze natura. Ele transforma lemnul in componentii lui originali si produc hrana pentru plantele vii, returnand copacii morti in natura sub forma de materiale organice.

13. Nu toate ciupercile sunt bine "intentionate". Exista si ciuperci paraziti , care ataca toti copacii vii, cauzand boli mortale.

13. Mucegaiurile sunt tot ciuperci, asa ca branza aceea cu mucegai care iti place atat de mult, este obtinuta printr-o tehnica extrem de simpla, prin adaugarea unei tulpini de penicilina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului