Divizarea prelungeste viata plantelor care cresc mai apoi sanatos si repede. Majoritatea plantelor perene infloresc frumos atunci cand sunt tinere. De aceea, pentru a le mentine in gradina ani in sir este momentul sa te ocupi de divizare.
Cum se face divizarea?
Studiaza, in primul rand, cu atentie intreaga gradina si plantele. Vezi care sunt cele care trebuie inmultite ori cele care incep sa se usuce.
Taie din lungimea plantei, pana la jumatate si indeparteaza frunzele uscate sau atacate de daunatori. In acest fel radacina va extrage din pamant toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.
Sapa usor pe langa radacina, scoate-o incet si curat-o bine de pamant. Nu este nicio problema daca alegi sa o cureti sub jetul de apa de la robinet. Important este sa ai grija sa nu traumatizezi planta. Desfa mai apoi radacina in mai multe bucati, cu ajutorul unui cutit in cazul plantelor mici sau cu o lopatica in cazul celor mari. Indiferent ce metoda alegi, cel mai important este sa te asiguri ca au muguri sau mladite. In caz contrar, nu vor supravietui replantarii.
Cand se face divizarea
La inceputul primaverii, cand lastarii rasariti au intre 3 si 10 centimetri, este momentul perfect pentru divizare. In cazul plantelor cu flori, acestea se divid dupa ce infloresc.
Fii atent si la semnalele pe care ti le transmit plantele. Chiar daca nu vrei sa le inmultesti, daca planta este anemica sau da semne de ofilire, scoate-o din pamant si verifica daca trebuie sa indepartezi o parte a radacinii. Acelasi lucru este valabil si in cazul plantelor mature care infloresc mult mai putin ca in anii precedenti.
Ce plante se divid primavara?
Nu este gresit sa aplici acest tratament plantelor din gradina, toamna tarziu. Dar, nu te mira daca multe dintre ele nu supravietuiesc pentru ca radacinile firave nu au timp sa se intareasca pana la primul inghet.
Primele plante cu care trebuie sa incepi primavara, sunt: bulbii de lalea, de zambile. Mai apoi trandafirii, campanula sau clopoteii, bergenia sau plantele din familia Gesneriaceae.
Sursa foto: gardening-guy.com