Plante de gradina

# detalii surprinzatoare #irisi #iris #flori #curiozitati

4 lucruri surprinzatoare pe care nu le stiai despre irisi

Irisii sunt acele flori care dau viata oricarei gradini, datorita numarului mare de specii si culori in care se gasesc. Pe langa aspectul lor delicat si parfumul suav pe care il raspandesc in jurul lor, florile de iris sunt deosebite si datorita „istoriei“ lor si a lucrurilor mai putin stiute despre acestea.

Irisii au avut o semnificatie importanta inca din Grecia Antica

Istoria indelungata a irisilor incepe din Grecia Antica. Numele acestor flori deosebite provine de la cuvantul grecesc care inseamna curcubeu. Se pare ca irisii si-au primit aceasta denumire datorita faptului ca infloresc in atat de multe culori care se regasesc si pe curcubeu. In mitologia Greaca, zeita Iris ducea mesajele catre zei, calatorind pe curcubee pentru a ajunge din Rai pe Pamant si inapoi. Tot in antichitate, grecii plantau flori de iris pe mormintele celor dragi, pentru ca zeita Iris sa le conduca sufletele in Rai. Prima opera de arta in care apar irisii este o fresca din palaul regelui Minos, aflat in insula Creta. Palatul dateaza din anul 2100 i.Hr.

Irisii pot fi cu sau fara barba

Atunci cand infloresc, irisii pot fi cu barba sau fara barba, pot avea doar o singura culoare sau pot avea diferite modele pe perale. Toate florile de iris au atat petale in sus cat si petale in jos. Poti deosebi un iris cu barba de unul fara barba, daca te uiti in mijlocul petalelor care cad in jos – irisii cu barba au niste perisori mici in centru, de aici si denumirea de “irisi cu barba”.

Anumite parti ale florii de iris au fost folosite in medicina

Floarea de iris este deosebit de frumoasa, dar pe langa aspectul sau, aceasta mai are si alte intrebuintari. In trecut, anumite parti din floarea de iris erau folosite in medicina si cosmetica. Sucul din radacina de iris era folosit pentru a elimina pistruii. Tot din radacina se preparau diverse siropuri pentru tuse si tratamente care vindecau probleme ale pielii cum ar fi eczemele si acneea, iar semintele de iris erau administrate pentru tratarea problemelor digestive. Astazi, uleiul de iris este deseori folosit in aromoterapie pentru ca ajuta la tratarea congestiei si imbunatateste starea de spirit.

Fiecare culoare de iris are o anumita seminificatie

Exista multe specii si culori de iris si fiecare are propria sa seminificatie. De exemplu, irisii mov reprezinta admiratia si intelepciunea, in timp ce irisii albastrii sunt simbolul credintei si sperantei. Irisii galbeni inseamna pasiune, iar cei albi reprezinta puritatea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului