Plante de gradina

#imatriculari #hortensia #plante periculoase #degetul rosu #Digitalis purpurea #nemtisorul de camp

4 plante periculoase din gradina ta - II

Gradina ta poate parea locul ideal pentru relaxare, insa nu e de recomandat sa ai incredere totala in acest spatiu, mai ales cand vine vorba de siguranta copiilor si animalelor. Pe cat de frumoase, parfumate si gingase sunt anumite plante, pe atat de toxice si periculoase.

1. Hortensia (Hydrangea macrophylla)

De ce le crestem: Datorita florilor mari, roz, bleu sau albe, in forma de ciorchini, care vor da o nota de eleganta dramatica oricarei gradini, motiv pentru care au devenit extrem de populare. Hortensiile incep sa infloreasca vara si rezista pana toamna tarziu.

Parti toxice: Intreaga planta, dar mai ales florile.

Cum afecteaza: Daca ingerezi o floare de hortensie, e ca si cum ai lua o pastila de cianura. Hortensia contine un compus deosebit de otravitor care va cauza ameteala, probleme de respiratie, lesin, accelerarea pulsului si, in final, convulsii si moarte.

2. Degetelul rosu ( Digitalis purpurea )

De ce le crestem: Au floricele mici, mov, roz si albe, in forma de clopotei, distribuiti in spirala, de-a lungul tulpinei. Plantele de degetel rosu cresc mai mult in inaltime si reprezinta mereu o nota de noutate intr-o gradina moderna sau traditionala.

Parti toxice: Intreaga planta, mai ales frunzele si partea superioara, care sunt bogate in digitoxina, un compus extrem de toxic. Digitoxia este folosita si in scopuri medicale, dar este mortala in doze mari.

Cum afecteaza: la numai 20 de minute dupa ingerare sau consumare accidentala, produce fibrilatii sau scaderea ritmului cardiac, pana la moarte. S-au inregistrat numeroase cazuri fatale de copii care au consumat aceasta planta din greseala, deci nu este recomandata pastrarea ei in gradina daca aveti copii sau animale de casa.

3. Nemtisorul de camp (Delphinium consolida)

De ce le crestem: Este o planta cu flori interesante, cu impact vizual desoebit, care au nevoie de o ingrijire minima pentru a supravietui si te recompenseaza cu floricelele sale colorate, intr-o varietate de nuante, de la alb la albastru.

Parti toxice: Intreaga planta, desi frunzele tinere si semintele uscate contin cea mai mare concentratie de substante toxice.

Cum afecteaza: Cel mai bine e sa le privesti de departe deoarece in numai sase ore aceasta floare devine arma letala , daca este consumata. Simptomele intoxicarii cu nemtisor sunt ameteala, arsuri ale cavitatii bucale, voma si incetarea ritmului cardiac.


4. Matraguna (Atropa belladonna)

De ce le crestem: Desi se mai gaseste foarte rar, aceasta planta cu flori grena-mov este crescuta chiar pentru floricelele sale in forma de clopotei delicati, care atrag privirea, dar si pentru fructele asemanatoare cu zmeura. Se gaseste mai ales in Europa, Africa de Nord si Asia de Vest.

Parti toxice: Intreaga planta, dar mai ales fructele, radacinile si frunzele.

Cum afecteaza: Fructele sale arata foarte apetisant, insa, pe cat sunt de frumoase, pe atat de otravitoare. Primul simptom: iti pierzi vocea. Dupa, urmeaza complicatii respiratorii, dureri de stomac, convulsii si in final moartea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului