Plante de gradina

#busuioc #proprietati busuioc #efecte busuioc

5 curiozitati despre busuioc

Busuiocul este una dintre plantele care imbina cu succes gastronomia, medicina si traditia. Este una dintre cele mai indragite plante, fiind folosita atat ca accesoriu decorativ, cat si ca planta medicinala. Iata si alte curiozitati despre busuioc.

1. Fapte istorice

Busuiocul a fost pentru prima data mentionat in literatura engleza in a doua jumatate a secolului al XVII-lea si in literatura americana 100 de ani mai tarziu. Busuiocul este considerata o planta sacra in cultura hindusa. De asemenea, in unele culturi, busuiocul reprezenta un semn de dragoste si devotament intre cupluri.

2. Originea busuiocului

Busuiocul este o planta anuala care poate creste pana la 60 de centimetri. Busuiocul este originar din Asia tropicala si a aparut in urma cu trei milenii si, ulterior, a ajuns in India si Europa.

3. Ghid de crestere

Busuiocul nu poate fi plantat in gradina, pana ce nu trece pericolul de inghet si toata zapada este topita. Pentru a se dezvolta armonios, busuiocul trebuie plantat intr-un sol bogat. In ceea ce priveste lumina, busuiocul iubeste soarele. In schimb, nu agreeaza vantul puternic. Florile busuiocului sunt mici si albe si apar atunci cand planta ajuge la 12-18 centimetri.

4. Busuiocul in bucatarie

Busuiocul este planta cu o aroma puternica si un gust adaptabil. Datorita acestor calitati, busuiocul poate fi folosit in prepararea multor retete culinare. Pentru mancarurile gatite din peste, dar si pentru sosurile din rosii, busuiocul este un ingredient de baza. In cultura franceza, busuiocul este folosit in prepararea supelor. Italienii il folosesc pentru prepararea sosului pentru paste.

Frunzele proaspete de busuioc pot fi folosite pentru a da aroma salatelor, bauturilor, preparatelor din carne si chiar pentru a da aroma unor deserturi.

5. Busuiocul, planta medicinala

Medicii naturisti din Antichitate considerau ca daca pun busuioc pe rana cauzata de intepatura unei insecte, planta va extrage otrava. Astazi, busuiocul este folosit ca "medicament" digestiv, dar si pentru ameliorarea durerilor de cap ori in tratarea anxietatii. Ceaiul de busuioc are proprietati sedative. De asemenea, busuiocul este folosit pentru crampele stomacale sau in tratamentul constipatiei.

Sursa foto: guardian.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului