Plante de gradina

#urzici #iedera #plante de gradina #Palamida #plante invazive #cucuta

6 plante invazive pe care nu le vrei in gradina

Buruienile pot impiedica dezvoltarea plantelor dorite in gradina, dar unele sunt atat de periculoase incat au fost catalogate drept plante invazive. Descopera plantele pe care este recomandat sa le elimi rapid din gradina ta.

Chiar daca preferi o gradina cu aspect salbatic, unele plante prezinta un pericol pentru biodiversitate si se pot raspandi foarte rapid sufocand orice alte plante din jur. Iata cateva dintre cele mai raspandite plante invazive din Romania.


Urzica

Cand este crescuta intentionat, urzica necesita o supraveghere atenta pentru a nu se dezvolta rapid in toate directiile de la an la an. Daca nu o vrei in gradina ta, elimin-o cat mai repede, folosind manusi speciale. Sapa-i bine radacinile pentru a te asigura ca nu va reveni in urmatorul an.


Palamida

Una dintre buruienile tolerate uneori pentru florile sale mov, palamida se inmulteste foarte rapid prin dezvoltarea lastarilor de pe radacini. Nesupravegheata, planta dezvolta colonii mari si poate fi extrem de dificil de eliminat.


Iedera

Daca decizi sa plantezi iedera in gradina, este important sa controlezi bine raspandirea acestei plante. Se poate raspandi usor in afara gradinii, iar daca ajunge intr-o padure, sufoca vegetatia joasa prin formarea unui covor verde foarte greu de eliminat.


Cucuta (Conium maculatum)

Una dintre cele mai raspandite plante invazice, cucuta creste rapid in palcuri mari si dese. Frunzele sale sunt toxice si raspandesc un miros neplacut. Daca gasesti cucuta in gradina, starpeste-o cat mai rapid, pentru o opri raspandirea acestei plante.


Batranis (Conyza canadensis)

Adusa din American de Nord, aceasta planta invaziva este raspandita in mod deosebit in mediul urban. O singura planta poate produce peste un milion de seminte, motiv pentru care se raspandeste foarte puternic.


Urda vacii (Cardaria draba)

Cu o inmultire rapida favorizata de cresterea lastarilor din radacini, urda vacii este o planta invaziva foarte rezistenta. Primavare are un aspect si un miros placut, datorita florilor sale albe delicate.



Sursa foto: dogaltedavi.org, naba.org, oregonstate.edu, etsy.com, altervista.org, wikimedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului