Plante de gradina

#plante de gradina #legume #fructe #gradina

6 "rude" suprinzatoare ale fructelor si legumelor din gradina

Oricine stie ca ceapa si usturoiul sunt legume inrudite, gratie gustului lor specific, insa exista foarte multe "rude" surprinzatoare ale fructelor si legumelor din gradina, despre care nu am fi crezut ca fac parte din aceeasi familie.

De la legumele cu frunze verzi si "verii" lor din lumea cerealelor, pana la fructe inrudite cu flori fermecatoare, iata ce grad de rudenie poate sa existe intre fructele si plantele din gradina ta!


1. Spanacul si quinoa

Atat spanacul, cat si quinoa, fac parte din genul chenopodium. In afara de cele doua, genul mai contine buruieni si plante care produc febra fanului/rinita alergica.


2. Vinetele si tutunul

Atat vinetele, cat si tutunul, fac parte din aceeasi familie a plantelor nocturne, a caror caracteristica principala este aceea ca produc substante toxice pentru a alunga insectele si animalele de mici dimensiuni.

Alte rude ale lor sunt ardeii iuti, rosiile, cartofii si petuniile.


3. Ceapa si lacramioarele

Iti vine sa crezi sau nu, familia botanica din care fac parte frumos mirositoarele lacramioare este aceeasi cu cea a cepei. Si sa nu crezi ca leguma intens mirositoare este singura ruda ciudata a florilor mici, albe si parfumate. "Neamul" este completat de usturoi, ceapa esalota, agava sau sparanghelul.


4. Piersicile si alunele de padure

Poate ca aspectul samburelui de piersica te-ar putea duce cu gandul la forma alunelor de padure, insa stiai ca cele doua fructe fac parte din aceeasi familie cu trandafirii? Gradul de rudenie se extinde pana la cirese, pere, caise, capsune sau zmeura!


5. Morcovii si coriandrul

Ce au morcovii si coriandrul in comun? Amandoua dau un gust senzational mancarii si "se trag" din acelasi gen vegetal. Alte rude ale lor sunt telina, patrunjelul, feniculul, chimenul, mararul sau anasonul.


6. Salata verde si anghinarea

Desi ai putea crede contrariul, salata verde este complet straina de familia altor legume cu frunze verzi, precum spanacul sau rucolla. In schimb, varul sau cel mai apropiat este anghinarea, din familia Asteraceae. Alte rude ale lor sunt cicoarea, floarea soarelui, musetelul, galbenelele, papadia, margaretele, galbenelele, daliile sau carciumaresele.

Sursa foto: simplyturningtwenty.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului