Plante de gradina

#plante de gradina #flori #gradina

9 lucruri de stiut despre plantele perene

Plantele perene sunt preferate de multe persoane care ingrijesc o gradina pentru ca nu trebuie semanate in fiecare an. O planta perena traieste si rodeste mai multi ani la rand, avand o radacina persistenta din care se dezvolta in fiecare primavara o noua tulpina. Iata cateva caracteristici si sfaturi utile despre ingrijirea unor astfel de plante:


1 Crinii imperiali, narcisele si bujorii pot sa aiba o durata de viata de pana la 70 de ani; ghioceii si viorelele circa 60 de ani; papucul-doamnei, stanjeneii, toporasii sau brumarelele pana la 50 de ani in timp ce crucea-voinicului si primula reinfloresc an de an, aproximativ 30 de ani.


2 Plantele care cresc din bulbi se incadreaza de asemenea in categoria plantelor erbacee perene. Toamna, partea erbacee de la suprafata plantei (frunze, ramuri/tulpini si flori) se ofileste si moare, in timp ce radacinile persista in pamant. Exemple de plante perene cu bulbi: narcisa, laleaua, crinul, gladiola, zambila, dalia, begonia, canna etc.


3 In general, bulbii plantelor perene sunt rezistenti la ger dar perioadele foarte reci ii pot afecta astfel ca este bine sa-i scoti din pamant, sa-i lasi cateva zile sa se usuce dupa care sa-i depozitezi in locuri racoroase si intunecoase pentru a-i replanta in primavara.


4 Plantele perene rezista pe timpul iernii deoarece tuberculii sau radacinile carnoase ale lor retin si stocheaza substantele nutritive necesare.


5 Alege un loc din gradina in care nu prea exista buruieni si radacini de copaci intrucat cresterea si dezvoltarea plantelor perene poate fi chiar stopata de acesti factori.


6 Majoritatea plantelor perene mor daca radacinile lor stau in pamant mereu umed. De aceea, este recomandat sa eviti plantarea florilor perene in zone joase, in care se aduna apa de ploaie.


7
Nu taia tulpinile si frunzele plantelor perene cu bulbi dupa inflorire; lasa-le pana se usuca, chiar daca nu mai produc flori pentru ca acest lucru va ajuta la dezvoltarea si inmultirea bulbilor.


8 Orice planta perena care creste in grupuri si care a depasit spatiul alocat poate fi divizata primavara. Cu o zi inainte de a incepe operatiunea de impartire a plantelor perene, acestea ar trebui puse la inmuiat pentru a hrani bine radacinile.


9 Ca sa ai flori mai frumoase si stufoase este recomandat sa ciupesti varfurile plantelor perene la inceputul sezonului. Pentru a ciupi o planta, trebuie sa indepartezi varful crescut al unei tulpini, prinzandu-l intre degetul aratator si degetul mare. Fiecare tulpina ciupita se va imparti in alte doua tulpini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului