Plante de gradina

#feriga #adiantum capillus veneris #parul maicii domnului

Adiantum capillus-veneris, parul Maicii Domnului

Adiantum capillus-veneris este o feriga nativa in jumatatea sudica a SUA, Mexic, cat si in Eurasia. Aspectul sau delicat si mladios i-a adus popularitatea in intreaga lume si denumiri precum parul Maicii Domnului, buricul-Venerei, parul-Venerei, parul-orfanei, pericica-fetei.

 

Descriere


Parul Maicii Domnului este o specie de feriga apartinand genului Adiantum. Se dezvolta in climate temperate calde pana la cele tropicale, in soluri umede, dar cu un continut moderat de apa. Are frunze delicate, verde stralucitor, cu axa principala neagra si flexibila. Se dezvolta sub forma de manunchi dintr-un rizom tarator, brun-negricios. Atinge o inaltime de circa 30 cm.
 

Cultivare


Adiantum capillus-veneris este o feriga indragita la nivel mondial si este cultivata, ca planta decorativa, atat in gradina, cat si in casa, in ghivece. Cultivarea sa nu este dificila, insa implica anumite conditii care trebuie respectate pentru ca dezvoltarea ferigii parul Maicii Domnului sa fie armonioasa.

Feriga trebuie plasata in penumbra, evitandu-se expunerea in bataia directa a razelor de soare care ii va usca frunzisul delicat. De asemenea, planta prefera solurile nisipoase, lutoase si calcaroase umede, cu un drenaj foarte bun. Temperatura perfecta pentru dezvoltarea in conditii bune a ferigii Adiantum capillus-veneris este cuprinsa intre 15 si 20 C. Temperaturile superioare duc la ofilirea frunzisului.

Parul Maicii Domnului poate fi plantata, incepand cu luna martie, in compost alcatuit din doua parti de turba, o parte de pamant de padure, una de bucati de taciune si una de nisip, plus ingrasamant cu calciu. Pe durata primaverii, se recomanda udarea din abundenta a ferigii, intrucat compostul trebuie sa ramana in permanenta umed. In plus, este indicat sa ii oferi si ingrasamant lichid o data la doua saptamani.

La sosirea toamnei si pe durata iernii, Adiantum capillus-veneris trebuie protejata de temperaturile scazute care pot duce la moartea plantei. Evita sa o plasezi in medii unde temperaturile scad sub valoarea de 7 C. In plus, udarile trebuie rarite, astfel incat sa fie evitata putrezirea plantei.

Adiantum capillus-veneris este o planta sensibila, care are nevoie de umiditate constanta a aerului si a solului pentru a supravietui. Sunt de evitat, totusi, udarile in exces. In plus, este important ca planta sa fie tinuta departe de fum si de sobe.
 

Inmultire


Adiantum capillus-veneris se inmulteste prin divizarea rizomilor o data la 3 ani, in luna martie. Inmultirea prin seminte nu este posibila, deoarece feriga nu infloreste si nu produce seminte. Rizomii desprinsi se planteaza in compostul mentionat mai sus si se ingrijesc in consecinta.
 

Daunatori


Adiantum capillus-veneris poate avea probleme din cauza unor daunatori precum cosenilele maro si "mustele albe". Cosenilele maro infesteaza partea inferioara a frunzelor si pot fi indepartate cu o bucata de vata imbibata in alcool. In ceea ce priveste mustele albe, acestea vor disparea in urma aplicarii unui insecticid organic.

Sursa foto: thehibbitts.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului