Plante de gradina

#preturi #artificial #ghiveci #natural #alegere #brad

Alegerea bradului de Craciun

Inainte de sarbatorile de iarna incepe goana dupa brazi prin piete si hipermarketuri . Cand pornesti la cumparaturi trebuie sa te gandesti ce tip de brad optezi anul acesta: natural, artificial sau in ghiveci.

 

Indiferent de optiunea pe care o faci este bine sa te hotarasti unde il vei amplasa si cat spatiu ai la dispozitie. Masoara cu atentie inaltimea si diametrul pe care il poate ocupa pomul. Daca vei alege un brad cu crengile foarte lungi este posibil ca acesta sa nu incapa in locul pe care l-ai stabilit pentru amplasarea lui si sa fii nevoit sa-i scurtezi creangie dandu-i un aspect nu prea placut.

1 Brazi naturali

Brazii naturali sunt inca preferati de majoritatea persoanelor deoarece mireasma acestora nu poate fi inlocuita de niciun parfum artificial. Pe langa acest lucru, brazii produc oxigen si consuma dioxidul de carbon din camera, chiar si dupa ce au fost taiati. Un brad natural poate sa fie reciclat. Multi dintre acestia sunt aruncati in lacuri pentru a forma un habitat natural pestilor sau sunt transformati intr-un strat vegetal protector pentru unele plante sau legume din gradina. Totodata, trunchiul acestora poate fi folosit pentru a se construi araci sau pentru a se fabrica diverse obiecte de mobilier.

Alegerea acestui brad nu este deloc atat de usoara pe cat pare. Ai grija ca bradul sa nu fi fost taiat cu multa vreme inainte de a-l cumpara deoarece i se vor scutura acele inca din primele zile din momentul in care il vei baga in casa.

Poti verifica daca bradul este proaspat trecand mana peste crengile acestuia. Acele unui brad proaspat sunt flexibile, nu se rup si nu cad. Culoarea acelor este verde inchis, putin lucioase. Pentru a fi sigur ca este proaspat poti rupe un ac. Daca la rupere acesta are un miros foarte puternic, specific bradului atunci poti fi sigur ca acel pom este prospat taiat. De asemenea, crengile unui brad proaspat sunt elastice. Trage usor de prima creanga a copacului in jos apoi da-i drumul. Aceasta trebuie sa revina in pozitia initiala dupa ce in prealabil s-a dus putin mai sus.

Ai grija si la marimea acelor bradului. Este bine sa alegi unul cu acele mai mici deoarece cu cat sunt mai mari, cu atat se vor scutura mai repede iar pomul va fi mai greu de impodobit.

Dupa cumpararea bradului, pune in blacon o galeata plina cu apa. Introdu in aceasta trunchiul bradului taiat in prealabil 1-2 cm. Tine minte ca este indicat sa-i crestezi putin trunchiul cu ajutorul fierastraului pentru ca bradul sa poata absorbi mai bine apa. Acest lucru il va face sa reziste mai multa vreme fara sa se usuce.

2 Brazi artificiali

Aproximativ 70 % din populatia globului a cumparat un brad artificial anul trecut, in ciuda faptului ca sunt facuti din policlorura de vinil (PVC) si metal. In jur de 50% dintre acestia sunt produsi in China. Multi contin atentionari asupra produselor folosite la fabricarea lor. Dezavantajul brazilor artificiali este ca nu sunt biodegradabili, deci vor ramane in sol, zeci de ani din momentul incare il arunci, poluandu-l.

Daca vrei sa optezi anul acesta pentru un brad artificial gandeste-te din timp cum ai vrea sa arate deoarece exista o multitudine de stiluri de brazi artificiali .

Culorile acestora variaza de la alb, argintiu, vernil, pana la verde inchis, iar dimensiunile variaza intre 60 de centimetri si 8 metri. Unii imita pinul, altii molidul sau chiar bradul obisnuit.

O alta caracteristica specifica brazilor artificiali sunt brazii cu fibra optica. Acestia au un rol estetic foarte dragut si totodata, te scapa de stresul cumpararii unei instalatii pentru brad. Fibra optica isi schimba constant culoare si poti gasi diferite modele: betisoare, stelute, sau alte forme.

Un aspect pozitiv este insa faptul ca pot fi folositi mai multi ani la rand si astfel, se pot salva multi copaci de la taiere. In functie de marime si de caracteristicile pe care le au, preturile acestora variaza intre aproximativ 50 si 1200 RON.

3 Brazi in ghiveci

Sunt din ce in ce mai intalniti in ultima vreme. Acestia au avantajul ca pot „trai” mai mult decat un brad natural taiat si il poti planta dupa trecerea sarbatorilor in propria curte sau chiar intr-un parc.

Sunt brazii perfecti pentru iubitorii naturii, care nu vor sa „omoare” un copac doar pentru a-l impodobi de craciun, dar care totusi prefera unul natural in locul unuia artificial.

Criteriul de alegere al brazilor in ghiveci este aproximativ acelasi cu cel al brazilor naturali. Trebuie sa ai grija ca bradul sa nu fie uscat. Verifica acest lucru trecand mana peste crengile acestuia. Acele unui brad proaspat vor fi flexibile si nu vor rupe. Ca si in cazul brazilor naturali, cei artificiali au acele de culoare verde inchis putin lucioase iar crengile elastice.

Brazii in ghiveci vin insotiti de o eticheta pe care scrie cum trebuiesc tratati, de cata apa au nevoie si in ce mediu pot rezista.

De asemenea, ai posibilitatea de a alege intre mai multe specii de brazi: molid, pin sau brad argintiu, in functie de preferintele tale. Preturile acestora variaza intre aproximativ 140 – 1000 RON, in functie de specie si marime. Ii poti achizitiona de pe site-urile online sau ii poti cumpara din piete sau din hipermarketurile de bricolaj.

Citeste mai multe articole pe aceasta tema:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare