Plante de gradina

#mulci gradina #mulcire iarna #avantaje mulci #umiditate sol

Avantajele mulciului in lunile de iarna

Lunile de toamna reprezinta un moment propice in pregatirea gradinii pentru frigul din timpul iernii. O solutie practica pentru protejarea solului din gradina o reprezinta mulciul de toamna. Acest strat de materie organica are un rol bine definit in gradina si este recomandat sa nu-l treci cu vederea atunci cand intreprinzi activitatile de toamna.

Mulciul pe care il folosesti primavara si vara in gradina au rolul de a inhiba cresterea buruienilor chiar in perioada in care se dezvolta si plantele benefice. Toamna, mulciul este folosit in alte scopuri si aduce numeroase beneficii solului. Mulciul se aplica dupa primul inghet sau imediat inainte.


Pastreaza temperatura si umiditatea solului


Mulciul reprezinta un amestec de materie organica si este, de obicei, compus din paie, frunze, resturi vegetale si rumegus. Odata aplicat pe suprafata solului, mulciul pastreaza o umiditate optima si impiedica evaporarea apei.

Iarna, temperatura solului scade mult, iar mulciul contribuie la mentinerea unei temperaturi optime si impiedica solul sa inghete in adancime. Dupa primul inghet si sub protectia mulciului, ramele incep sa-si faca treaba si afaneaza pamantul.

Asigura-te ca inainte de a aplica mulciul de toamna ai curatat terenul de mulciul aplicat vara. Nu este recomandat sa aplici mulci nou peste mulci vechi, intrucat se pot dezvota diverse boli.
 

Frunzele furnizeaza nutrienti


Frunzele sunt benefice in mulciul de toamna intrucat furnizeaza o cantitate considerabila de nutrienti atat solului, cat si plantelor pe care le-ai insamantat pentru anul viitor. Este recomandat sa folosesti frunze maruntite pentru mulci, intrucat frunzele intregi se descompun mai greu si impiedica patrunderea aerului in sol.

Daca nu vrei sa folosesti frunze pentru mulciul de toamna, adauga-le la compost.
 

Rumegusul, elementul de baza in mulci


Cele mai multe tipuri de mulci au la baza ca ingredient special rumegusul sau talasul. Specialistii recomanda sa folosesti rumegus din lemn de foioase, intrucat acesta mentine mai bine temperatura solului decat rumegusul din lemn de conifere.

De multe ori, mulciul indeplineste si un rol estetic, in sensul ca este folosit pentru a infrumuseta o anumita zona din gradina. In general, in scop estetic se foloseste mulciul din scoarta naturala de copac. Culoarea este de obicei naturala si imita bine nuanta solului. Mulciul din scoarta naturala de rasinoase asigura aciditatea solului, mai ales pentru plantele care se dezvolta intr-un astfel de sol.

Uneori, rumegusul din lemn poate fi gasit si in culori precum rosu, galben, albastru sau gri.
 

Paiele asigura necesarul de nitrogen


Paiele din mulciul de toamna sunt esentiale pentru ca au un continut ridicat de carbon, care incurajeaza organismele din sol sa-si traga necesarul de nitrogen. Paiele se adauga numai dupa ce solul este inghetat. O aplicare prea timpurie a paielor poate favoriza aparitia putregaiului.

Fanul nu este o alternativa buna la paie, deoarece poate contine seminte ale diverselor plante. Odata ajunse pe sol, aceste seminte pot incolti, iar gradina ta se poate umple de buruieni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului