Plante de gradina

#plante de gradina #rotatie culturi #recolta gradina

Avantajele unei rotatii eficiente a culturilor

Orice gradinar stie ca nu este bine sa sadesti aceeasi planta in acelasi loc de doua ori consecutiv. Insa putini sunt cei care stiu care sunt plantele cu care o poti inlocui si care sunt beneficiile acestor schimbari. Iata cateva reguli pentru a obtine un rod mai bogat:

Scopul si beneficiile

Rotatia culturilor este cea mai ieftina si mai eficienta metoda de prevenire a bolilor si a daunatorilor in gradini. Plantele din aceeasi familie botanica sunt sensibile in general la aceleasi boli. La sfarsitul toamnei, atat microorganismele care provoaca bolile, cat si daunatorii, se refugiaza in sol, unde rezista pana primavara. Iar daca in anul urmator se plaseaza acelasi tip de cultura in acelasi loc, pagubele vor fi si mai mari, pentru ca daunatorii sunt deja prezenti si, in plus, sunt si in numar mult mai mare decat in anul precedent. In schimb, daca in locul verzei plantezi mazare, numarul insectelor va scadea considerabil, pentru ca ele nu vor mai gasi aceeasi hrana specifica.

Rotatia culturilor este si o metoda inteligenta de a evita dezechilibrarea compozitiei solului, fapt care garanteaza recolte bogate. Fiecare planta va absorbi din sol anumite elemente. Spre exemplu, plantele precum rosiile, porumbul, salata, spanacul si varza au nevoie de azot pentru a se dezvolta. Fasolea si mazarea, in schimb, acumuleaza azot din aer si il elibereaza in sol astfel ca, pentru a echilibra substantele nutritive din sol si pentru a-l face mai fertil trebuie rotite aceste doua specii. Plantele se vor dezvolta corespunzator si vor fi mai imune la boli si la daunatori.

Reguli pentru o rotatie eficienta

1. Fa-ti o harta a gradinii si noteaza pe ea tipul de legume pe care l-ai plantat si in ce loc. Apoi, intr-un jurnal, noteaza-ti toate problemele care au aparut peste an: paraziti, boli.

2. Fa-ti un plan bine stabilit de a roti culturile. Pentru asta, este important sa asezi grupat legumele in functie de familia din care fac parte. Castravetii, pepenii si dovlecii intr-un loc, varza, salata si broccoli in alt loc. La fel morcovii, ceapa, sfecla, napii, cartofii si ridichile. In anul urmator iti va fi mult mai usor sa le schimbi locul intre ele.

3. In cazul in care ai o gradina micuta, cel mai simplu ar fi ca o data la doi ani sa reimprospatezi pamantul cu unul reavan.

Sursa foto: mymogarden.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare