Plante de gradina

#animale gradina #gradina #animale salbatice gradina

Ce beneficii si ce pagube provoaca animalele salbatice in gradina?

Animalele salbatice sunt minunate atunci cand sunt privite de la distanta. Insa atunci cand ajung in gradina ta cu legume sau cu flori, lucrurile stau diferit. Nu toate animelele salbatice trebuie insa indepartate din gradina. Multe dintre ele sunt pradatori benefici, care ataca alte animale daunatoare, insecte sau melci.

Tipuri de animale salbatice in gradina

Printre animalele care pot patrunde n gradina ta se numara bursucii, liliecii, pasarile, caprioarele, vulpile, aricii, soarecii, iepurii sau broastele raioase. Unele animale se hranesc doar cu semintele plantelor, altele cu rasadurile mature.

Alte animale consuma insecte daunatoare si sunt binevenite in gradina, deoarece ajuta la afanarea si protejarea gradinii.

Bursucii din gradina

Bursucii se alimenteaza cu viermi de pamant, broase, melci sau rozatoare mici, insa pot consuma si din legumele sau florile tale. Prefera in special morcovii, cartofii si porumbul. Pentru a impiedica patrunderea bursucilor in gradina ta, este indicat ca aceasta sa fie bine imprejmuita cu gard.

Liliecii sunt benefici pentru gradina?

Liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura. Multora le este foarte frica de liliecii, insa liliecilor le este si mai frica de oameni si foarte rar ii deranjeaza. Liliecii sunt insa extrem de benefici pentru gradina, deoarece se hranesc cu insectele daunatoare, ceea ce protejeaza culturile tale.

Pasarile din gradina

Chiar daca uneori pot fi daunatoare, pasarile trebuie incurajate sa vina in gradina. Ele se hranesc cu afide, omizi, melci si alti viermi care ataca plantele si culturile din gradina. Pentru a atrage pasarile in gradina ta, este recomandat sa construiesti casute pentru pasari si le lasi mancare si apa int locuri special amenajate.

Ciorile sunt insa cele mai daunatoare pasari, astfel ca poti instala in gradina cateva sperietori. De asemenea, ciorilor nu le plac obiectele stralucitoare. Pentru a le impiedica sa patrunda in gradina ta, instaleaza diverse obiecte metalice in gradina.

Vulpile in gradina ta

Vulpile sapa gropi adanci in gradini in cautarea de mancare, inclusic viermi. Se hranesc insa si cu pasari, iepuri, soareci sau melci. De asemenea, vulpile isi marcheaza teritoriul. Pentru a impiedica patrunderea vulpilor in gradina, imprejmuieste bine gradina cu gard si astupa gropile cu pietre mari.

Aricii, de mare ajutor in gradina

Aricii sunt animale salbatice benefice pentru gradina ta. Acestia consuma viermi, omizi, insecte, melci, limaxi, daunatori care ataca plantele din gradina. Pentru a atrage aricii in gradina ta, amenajeaza un loc special pentru ei, unde sa le oferi mancare si apa suficienta. Evita insa sa le dai lapte de vaca, deoarece este daunator pentru arici.

Soarecii din gradina

Soarecii vor manca culturile timpurii de fasole si mazare, dar vor ataca si alte radacinoase. Pentru a preveni patrunderea lor in gradina, ia-ti o pisica.

Iepurii si gradina

Iepurii iubesc legumele din gradina, in special legumele cu frunze verzi. Pentru a-i indeparta, poti folosi chiar si spray-uri picante.

Brostele raioase din gradina

Broastele raioase sunt cei mai buni prieteni ai gradinarilor. Aceste animale se hranesc cu insecte daunatoare culturilor tale. Daca vrei sa atragi cat mai multe broaste raioase in gradina, confectioneaza-le mici case din frunze sau cartoane usoare. Deoarece aceste animale iubesc sa se "balaceasca" in apa, asigura-te ca in gradina este si un loc cu multa apa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare