Plante de gradina

#plante de gradina #grindina #plante

Ce se intampla cu plantele de gradina afectate de grindina

Grindina este un fenomen meteo foarte periculos, in special pentru plantele din gradina. Daca tu te poti adaposti de grindina in casa ori sub o streasina, legumele, fructele si florile tale nu au unde sa se ascunda si indura biciuirea aspra a bucatilor de gheata.

In principiu, grindina este specifica sezonului estival si vine la pachet cu vant puternic si ploaie. De multe ori, te uiti neputincios cum aceste precipitatii iti distrug culturile si le pun la pamanat, dar este bine sa stii ca sunt si sanse sa-ti salvezi plantele.

Aceste sanse depind intr-o masura foarte mare de perioada de timp in care a cazut gridina, precum si de marimea bucatilor de gheata. Iata recomandarile noastre pentru salvarea plantelor si "reprarea" gradinii dupa grindina.


Porumbul se reface cel mai usor


Specialistii spun ca, dintre toate legumele, porumbul se reface cel mai usor dupa grindina, pentru ca are radacini si tulpini puternice. La plantele la care a fost distrus aparatul foliar, dar a ramas viabila tulpina si exista posibilitatea de formare a frunzelor noi, este recomandat sa aplici afanarea intre randuri sau musuroirea plantelor si introducerea ingrasamintelor de azot.


Rosiile, ardeii, vinetele pot fi sprijinite pe araci


Rosiile, ardeii si vinetele sunt unele dintre cele mai sensibile legume la grindina. De multe ori, din cauza precipitatiilor puternice, aceste plante sunt puse la pamant si nu mai pot fi salvate.

Imediat ce trece grindina, intra in gradina si analizeaza situatia. Daca rosiile au deja fructe, iar acestea au fost rupte sau batute de grindina, culege-le. Restul plantelor, chiar daca au frunzele zdrentuite, ar trebui sprijinite pe araci.

Daca vremea se indreapta, in cateva zile isi vor reveni. In cazul plantelor scoase din radacini de furtuna, poti incerca sa le replantezi in sol, daca radacinile sunt inca tefere.


Aplica fungicide pe plantele lemnoase


Plantele lemnoase afectate de grindina - pomi fructiferi, arbusti sau vita de vie, ar trebui tratate cu un fungicid in cazul in care le-a fost distrusa scoarta.


Fertilizeaza plantele perene


In cazul plantelor perene, este recomandat sa aplici un fertilizator cu o concentratie mica de nitrogen, pentru a le reda vigoarea.


Culege legumele batute de grindina


Legume, precum salata verde sau spanacul, ar trebui culese imediat dupa grindina. Daca vremea se indreapta, exista toate sansele ca aceste legume sa rodeasca din nou.


Plantele moarte se folosesc la compost


Daca sunt plante in gradina ta pe care nu le mai poti salva, pentru ca au fost distruse de grindina, aduna-le pentru compost. In multe cazuri, cantitatea de grindina cazuta te impiedica sa mai poti salva plantele, dar mai poti astepta cateva zile sa vezi daca plantele isi revin.


Fii prevazator! Amplaseaza plase anti-grindina


De obicei, tot teritoriul Romaniei este predispus grindinii. Din experienta anilor trecuti, trebuie sa fii prevazator. Poti cumpara plase anti-grindina, cu care sa ingradesti straturile de legume si pomii fructiferi. Aceste plase cu ochi mici te ajuta sa diminuezi semnificativ pagubele pe care le poate produce grindina, intrucat resping bucatile de gheata.

Sursa foto: ai731.wordpress.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare