Plante de gradina

#calendarul gradijnarului #activitati gradinarit #plante de gradina #gradina #flori #legume

Ce trebuie sa faci in luna martie, in gradina

De obicei, primavara isi intra in drepturi pe la mijlocul lunii martie cand zilele insorite te indeamna sa iesi in gradina, printre copacii care sunt gata sa infrunzeasca. A sosit momentul sa-ti planifici activitatile in gradina de care te vei bucura tot anul. Iata ce ai de facut:

Protejeaza muguri de melci

Melcii sunt cei mai comuni daunatori din gradina. Trebuie sa iei imediat masuri ca sa te asiguri ca vei melcii nu vor ataca plantele sau fructele din gradina, in acest an. Melcilor nu le plac resturile alimentare grunjoase asa ca, acolo unde vezi ca incep sa se hraneasca cu muguri, piseaza coji de oua sau de nuci si imprastie-le in jurul plantelor. Dupa prima ploaie, repeta procedeul pentru ca e posibil sa intre in sol. In cazul copacilor, poti cauta la ferme de melci niste garduri speciale sau foloseste fasii din folie fixate de sol, cu care sa acoperi bine trunchiul pomilor. La fel poti folosi si plasa de sarma.

Planteaza ceapa esalota si cartofii timpurii

Daca iti place ceapa iute, acum trebuie sa o plantezi pentru ca este mai rezistenta la frig decat ceapa comuna. Bulbii aseaza-i pe randuri, intr-un sol usor, nisipos, bine drenat si ingrasat.

Cartofii de primavara se planteaza in gradina in luna martie dupa ce pamantul s-a dezghetat si vor putea fi recoltati incepand cu luna iunie. Sapa pamantul si amesteca-l cu ingrasamant natural, apoi fa mai multe gropi la o distanta deĀ jumatate de metru una de cealalta, la o adancime deĀ  20-25 de centimetri. Pune cartofi incoltiti si astupa gropile formand musuroiuri.

Planteaza bulbii de primavara

Bulbii de dalii, gladiole, cale, crocosmia, canna, tuberoze, nerine trebuie plantati pana la sfarsitul lui martie. Daca i-ai scos toamna trecuta din pamant ca sa-i feresti de inghet si i-ai pastrat in cutii speciale, uscate, replanteaza-i. Daca vrei alte flori la vara in gradina, pune bulbii preferati la 10 centimetri in pamant fertil si bine drenat, caci excesul de apa din sol va duce la putrezirea radacinii. Nu uita sa smulgi buruienile ca sa permita apei sa se scurga in pamant.

Curata gazonul

Curata gazonul de burieni, de plantele moarte si de frunzele uscate, apoi completeaza golurie cu samanta de gazon si verifica instalatiile de irigare. Nu vei dori cu siguranta sa constati ca nu functioneaza prin mai sau iunie cand cresc temperaturile.

Sursa foto: wallpapersinhq.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului