Plante de gradina

# cultivare floarea soarelui #seminte floarea soarelui #gradina #floarea soarelui

Cele mai bune modalitati sa cultivi floarea soarelui si sa ii recoltezi semintele

Floarea-soarelui are o versatilitate demna de invidia multor plante; ea nu indeplineste doar un rol ornamental in gradina, semintele de floarea soarelui pot hrani si oameni, si pasari si animale. Mai mult decat atat, uleiul de floarea soarelui are multiple intrebuintari atat in bucatarie, cat si in prepararea cosmeticelor si a sapunurilor.

Plantand floarea-soarelui in gradina ta poti obtine nu doar niste simple flori cu un aspect estetic placut, dar si paravane de protectie impotriva vantului si a privirilor indiscrete, sau chiar un arac viu pentru plantele tale de fasole. Unele specii de floarea-soarelui pot ajunge pana la o inaltime de 4 metri, ideale deci pentru a fi plantate in gradina, in timp ce alte specii sunt pitice, cu inaltimi de 30-40 de centimetri, asa ca daca stai apartament, le poti planta in ghivece pentru a-ti infrumuseta balconul.

Iata ce trebuie sa stii pentru a cultiva floarea-soarelui astfel incat sa beneficiezi de intregul sa potential:

Planteaza floarea-soarelui …la soare

Asa cum ii spune si numele, floarea -soarelui adora soarele, asa ca planteaz-o intr-un loc insorit, in zona nordica a gradinii tale, pentru ca atunci cand va creste in inaltime, sa nu iti umbreasca celelalte legume; din fericire ea nu este pretentioasa in privinta solului, asa ca nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta. Rasadul de floarea soarelui este destul de rezistent la frig, asa ca il poti planta cu cateva saptamani inaintea ultimului inghet, insa ca sa te asiguri ca tinerele plante nu vor fi afectate de frig, asteapta pana pamantul se incalzeste.

Daca vrei sa plantezi seminte, fa asta punandu-le la 8 cm sub pamant si la aproximativ 15 cm distanta una de cealalta si uda bine, dupa plantare.

Mulcirea plantei

Adauga un strat de 7 cm de mulci pentru a mentine pamantul umed si a tine la distanta buruienile; floarea-soarelui este rezistenta la seceta, insa florile sale se vor dezvolta mai bine si mai frumos daca o uzi la intervale regulate, incepand cu momentul in care ii da floarea si pana aceasta se maturizeaza.

Protejeaza floarea

Floarea-soarelui este in general foarte rezistenta la daunatori si absolut irezistibila pentru pasari, asa ca pentru a proteja semintele de ele, poti sa acoperi florile cu tifon sau pungi de plastic perforate. Toamna timpurie poate sa afecteze polenizarea, cauzand dezvoltarea semintelor goale in interior, insa poti sa eviti o astfel de problema daca o plantezi mai devreme in anul urmator.

Recoltarea

Recolteaza semintele de floarea-soarelui imediat ce culoarea lor devine maro, vei stii cand este timpul recoltei pentru ca semintele se vor desprinde usor.

Atunci cand tai floarea-soarelui, taie mai de jos si cu cativa centimetri din tulpina, pentru a putea face buchete, iti vor inviora bucataria si vor fi minunante ca dar pentru prieteni.

Pentru a folosi floarea-soarelui ca nutret pentru animale si pasari, atarna florile in jos, intr-un loc uscat si bine ventilat si lasa-le la uscat; depoziteaza-le in pungi de plastic, sau in borcane de sticla.

Mananca semintele

Inainte de a le coace, lasa semintele la inmuiat peste noapte, in apa cu multa sare, scurge-le si intinde-le in tava de copt. Lasa-le la cuptor pentru 3 ore, la o temperatura de 100 de grade Celsius.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului