Plante de gradina

#stanjenel #iasomie #trandafir japonez #plante de gradina #ghiocel

Cele mai frumoase plante care infloresc iarna

Daca iti doresti sa te bucuri de frumusetea unei gradini viu colorate si in timpul iernii, trebuie sa stii ca exista o multime de specii de plante care pot inflori si in conditiile unor temperaturi foarte scazute.

Iata cateva specii de plante care pot forma inflorescente si in sezonul rece.


1. Helleborus (Spanzul sau trandafirul Craciunului)


Desi este o planta otravitoare, spanzul are niste flori mari foarte frumoase, ale caror nuante variaza de la roz perlat, pana la crem sau visiniu. Speciile helleborus cresc destul de greu in dimensiune, ceea ce determina la o inmultire prin seminte.

Daca iti doresti o anume culoare de spanz, trebuie sa te orientezi si sa achizitionezi planta in perioada infloririi.

Florile de helleborus din gradina iti pot inviora chiar si locuinta, putand fi duse in casa. Vor rezista mai mult, daca imediat ce le tai radacinile le cufunzi in apa fierbinte, apoi le pui in apa rece.

Unele specii ale acestei plante infloresc in luna decembrie, daca gasesc mediul propice, insa majoritatea vor inflori in perioada timpurie a primaverii, mai precis in acel moment in care se face trecerea dinspre iarna spre primavara.


2. Flox (Brumarele)


Sub aceasta denumire sunt cuprinse in jur de 70 de specii de plante, a caror principala caracteristica este data de faptul ca florile numeroase si colorate se aduna in ciorchini in varful tulpinelor verticale sau taratoare. Aceste specii sunt ideale pentru gradinile stancoase, ziduri sau brazde.

Speciile perene de brumarele se planteaza toamna sau iarna, pe un teren umed, drenat si in loc insorit. Pentru a se obtine o inflorire abundenta, trebuie ca varfuile plantelor sa fie retezate.


3. Jasminum nuiflorum (Iasomia de iarna)


Originara din China, aceasta specie de iasomie infloreste la sfarsitul iernii. Se recomanda ca in iernile geroase, in lunile decembrie si ianuarie, planta sa fie acoperita. Iasomia de iarna se cultiva pe un teren drenat, in care a fost adaugat material grosier (ramuri maruntite, resturi de la crengi).


4. Iris unguicularis (Stanjenelul de iarna)


Stanjenelul de iarna rezista la temperaturi nu foarte scazute, fiind o planta perena, ale carei flori au nuante de alb, albastru-violet sau violet.


5. Ghiocelul


In ciuda aspectului foarte fragil, ghioceii rezista in conditii extreme, cu temperaturi foarte joase. Florile apar cate una la bulb, in special la inceput de primavara. Nu este exclus ca planta sa infloreasca la mijlocul sau la sfarsitul iernii.

Ghioceii trebuie plantati toamna devreme, la o adancime de 8-10 cm, pe un sol fertil. Ghioceii au nevoie de sol drenabil, care sa nu fie lasat sa se usuce vara.


6. Camellia japonica (Trandafirul japonez)


Camellia japonica sau trandafirul japonez este o planta deosebit de frumoasa. Infloreste iarna, daca temperaturile sunt constante si nu este ger naprasnic. In conditii vitrege, trandafirul japonez infloreste primavara devreme, iar mugurii dau nastere unor inflorescente superbe, colorate in nuante de alb, roz, rosu sau violet.

Sursa foto: ehow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului