Plante de gradina

#panselute #plante de gradina #udare

Cresterea panselutelor

Panselutele sunt unele dintre cele mai cunoscute si cele mai iubite specii de flori. Ele pot fi gasite in aproape orice culoare, de la nuante palide si moi, pana la culori luminoase si vii. Pentru gradinarii care prefera florile albastre, panseaua are o gama de nuante de albastru dintre cele mai variate. Noi soiuri sunt dezvoltate in mod continuu. In seria Panola Panache, exista in prezent disponibile pansele de culoarea violet inchis.

 

Daca doresti sa amesteci culorile, dar totodata vrei pastrarea dimensiunii si speciei de plante, exista diferite soiuri disponibile, fiecare posedand caracteristici proprii, cum ar fi florile si marimea lor, umbrele de culoare, pete sau alte marcaje ale petalelor.

In timp s-au dezvoltat soiuri hibrid ce contin flori multicolore. Acestea au aceeasi dimensiune a florii si a petalei, insa ofera un spectacol coloristic deosebit. De exemplu, poti alege o varietate de culori din specia Imperial. Dimensiunea acestora nu este modificata, insa petalele au culori cu efecte umbrite. Majestic Giants este un soi cu flori foarte mari (circa 4 cm), spre deosebire de soiurile obisnuite. Specia Crown are flori in culori luminoase si vii, fara marcaje sau modele, si de obicei infloreste la inceputul de sezon .

 

Generalitati

 

Panseaua este un hibrid dezvoltat initial in Europa. Chiar daca este o planta perena, ea creste bine din seminte in primul an, iar dupa aceea se deterioreaza foarte rapid . O poti cultiva o data sau de doua ori pe an, preferabil primavara si/sau toamna.

Panselele si florile Viola sunt din aceeasi familie si sunt cultivate in acelasi mod. In general, panselele cresc aproximativ 8 cm in inaltime, cu flori cu un diametru care variaza de la 5 cm la 7 cm, au cinci petale care se suprapun si sunt disponibile in culori si modele foarte variate. Florile Viola, similare, cresc in inaltime cam 6 - 8 cm, cu inflorituri mai mici, de la 3 cm la 5 cm, iar selectia de culori nu este la fel de mare ca si in cazul panselelor. Din pacate, panselutele traiesc mai putin decat violele.

In zonele in care temperatura minima in timpul iernii este de -6 sau -12 grade Celsius, cum ar fi sudul Statelor Unite ale Americii, panselele si viola pot fi cultivate ca plante de iarna. Plantate in toamna, ele pot supravietui foarte bine inghetului si caderilor de zapada din aceasta regiune. In climatele nordice pot fi cultivate din primavara. Insa, vremea caniculara nu este tolerata prea bine de aceste flori.

Deoarece panselutele cresc foarte putin in inaltime, sunt ideale ca "ingradituri" colorate. Pozitioneaza-le intre alte culturi de flori pentru a da un plus de vitalitate, dar si pentru a pastra umiditatea zonei. De asemenea, sunt o alegere excelenta pentru ghivecele de fereastra.

 

Conditii de mediu

 

Panselele Viola prefera un sol care retine umiditatea, este sapat adanc si a fost imbogatit cu ingrasamant. Florile pot creste in lumina solara directa, dar accepta si umbra partiala. Nu este recomandata umbra totala.

 

Ingrijire

 

Atunci cand nu ploua este necesar un flux constant de apa asigurat prin udari regulate. O data pe luna este recomandat sa adaugi ingrasamant lichid in apa cu care le uzi.

Este recomandata inlaturarea mugurilor ofiliti deoarece astfel vei favoriza dezvoltarea unui numar mai mare de muguri noi si inflorirea mai rapida. In functie de conditiile meteorologice si umiditatea sezonului se poate aplica un strat de paie ( mulci ) pe pamantul in care sunt plantete panselele. Stratul de paie se numeste “mulci”. Mulcirea se poate face si iarna, pentru a evita inghetarea anumitor culturi sau primavara, pentru a proteja culturile de buruieni si pentru a pastra umezeala. Stratul de mulci va servi ca baza pentru cultura.

 

Boli si daunatori

 

In ceea ce priveste problemele, melcii sunt cea mai mare amenintare a acestor flori.

Ele mai pot deveni uneori afectate cu afide sau omizi, care pot fi controlate cu solutii speciale pentru combaterea daunatorilor de gradina.

 

Sursa foto : www.cnageleart.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare