Plante de gradina

#rasaduri #ustensile gradina #tavi plante

Cum alegi tavile pentru plante

Unul dintre cele mai utile recipiente pentru gradinarit il reprezinta tavile. Acestea sunt special concepute pentru a indeplini diverse functii, de la gazduirea rasadurilor si plantelor tinere pana la colectarea apei sau stivuirea plantelor.

Tavile pentru plante trebuie sa fie stabile si sa permita dezvoltarea plantelor, asigurand conditiile de crestere, dar si pe cele de transport. Exista mai multe tipuri de tavi de plante care iti pot fi de folos in gradina. Iata in continuare cateva tipuri de tavi, in functie de rolul pe care il indeplinesc, de material si model:
 

Tavi incasante


Tavile incasante sunt potrivite pentru rasaduri si plante tinere (flori sau legume), dar si pentru semanarea directa. Tavile sunt confectionate dintr-un plastic moale, incasant, special conceput pentru a asigura o utilizare indelungata. Alte tavi incasante pot fi fabricate dintr-un material rigid, destinat semanarii automate cu masina speciala de semanat.
 

Tava alveolara (tava cu celule)


Tava alveolara este recomandata pentru rasaduri precum cele de ardei, castraveti, salata, pepeni etc. Numarul de celule difera de la un model la altul. Tava cu celule se poate intrebuinta in cazul semanarii directe a culturilor, astfel incat acestea sa fie tinute cat mai mult timp pana la repicare. Tavile alveolare sunt utile si pentru sistemul radicular al plantelor, precum si pentru obtinerea unui numar mare de plante pe o suprafata mica. Crescute separat in celule, plantele isi dezvolta bine radacina formata individual si cresc uniform.
 

Tava simpla pentru rasaduri


O alta tava utila pentru cultivare este tava simpla de semanat. Aceasta nu are compartimente pentru seminte. Dimensiunile difera de la un produs la altul, in functie de nevoile personale si tinand cont de necesitatile plantelor puse in acest recipient.
 

Tavi pentru colectarea apei


In afara de tavile pentru semanat, poti achizitiona tavi concepute pentru colectarea surplusului de apa rezultat prin irigare. Un astfel de produs este fabricat dintr-un material rezistent si poate fi folosit atat pentru plantele de exterior, cat si pentru cele de interior. Tavile din plastic au o durata lunga de viata si sunt mai usoare decat cele din lut. O tava pentru colectarea apei trebuie sa fie foarte stabila si rezistenta la transport si intemperii. De asemenea, marginile trebuie sa fie bine finisate pentru a evita ranirea.
 

Tavi pentru stivuire


Tavile de acest tip sunt recomandate pentru stivuirea multipla atunci cand se doreste sa se economiseasca spatiu. Produsul este conceput pentru a permite folosirea de lunga durata. Tavile pentru stivuire trebuie sa poata fi manevrate usor si sa permita umplerea si golirea cu minimum de efort.
 

Tavi pentru transport si cultura


O tava pentru transport si cultura are dimensiuni dupa cele ale ghiveciului. In acest mod, tava este stabila si permite un transport sigur al plantelor. Tavile au o capacitate potrivita nivelului maxim de apa, precum si fante de scurgere.

Sursa foto: hsucompost.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare