Plante de gradina

#ingrijire crini #crini #crin incas #Alstroemeria

Cum cresti Alstroemeria, crinul incas

Alstroemeria este un gen de plante erbacee care cuprinde peste 50 de specii din familia Alstroemeriaceae. Aceasta planta perena este originara din America de Sud si este cunoscuta si sub numele de crinul incas sau crinul peruvian.

Printre cele mai cunoscute specii de Alstroemeria sunt Alstroemeria aurea si Alstroemeria pulchella.


Cum cresti si ingrijesti Alstroemeria


Alstroemeria este o planta populara deoarece este nepretentioasa, rezistenta la boli si productiva. Planta se adapteaza la temperatura din exterior, rezista bine in fata daunatorilor si este foarte atractiva, fiind o floare ornamentala indragita.

Planta trebuie crescuta intr-un sol afanat, bine drenat, fara buruieni. Este bine ca intre doua plante de Alstroemeria sa lasi 2-3 cm distanta. In jurul plantei se poate adauga un strat de mulci. Odata plantat, crinul incas se uda bine, pana cand solul s-a inmuiat.

Planta nu are nevoie de udare constanta. Irigarea o data pe saptamana, dimineata, este suficienta. Foloseste apa la temperatura celei exterioare si uda planta intr-o zi insorita. Iarna, crinul incas se uda rar.

Poti fertiliza Alstroemeria la o luna si jumatate dupa ce acesta a fost plantat. Alege un loc insorit din gradina.

Florile de Alstroemeria sunt deosebit de atractive, fiind disponibile in mai multe culori: portocaliu, mov, roz, rosu, purpuriu, crem, alb, galben, lavanda, simple sau bicolore. Florile nu au miros. Multe specii prezinta petale cu dungi. Florile uscate se taie cu o foarfeca de gradina.

Planta este bilateral simetrica, cu 3 sepale si 3 petale dungate. Frunzele plantei sunt verzi, ascutite si rasucite. Cand temperaturile urca peste 22 grade Celsius, planta inceteaza sa mai faca flori.

Inmultirea se poate face prin seminte. Acestea se scufunda in apa 24 de ore pentru a incuraja procesul de germinare. Semintele se colecteaza numai dupa ce s-au copt bine, altfel acestea nu vor da rezultatele dorite. Semintele folosite de la diverse specii sau semintele de la hibrizii de Alstroemeria se seamana toamna, in perioadele in care limitele de temperatura sunt intre 4 si 20 grade Celsius. Dupa insamantare, solul se mentine umed. Semintele germineaza cam in 2-6 saptamani, in functie de specie.


Cum folosesti Alstroemeria in gradina


Alstroemeria se foloseste in special ca planta ornamentala in gradina datorita florilor deosebit de frumoase sau ca floare de taiat. Crinul incas poate rezista pana in 14 zile in vaza. Taie coditele oblic si elimina frunzele din portiunea de tulpina care va sta in apa.

Floarea poate fi tinuta in casa sau gradina si ca talisman. Conform credintelor populare, floarea de Alstroemeria este un simbol al bogatiei, prosperitatii, prieteniei si norocului.

In designul gradinii, Alstroemeria este ideala pentru a inveseli o zona si pentru a face combinatii de culori, alaturi de alte flori. Crinul incas poate fi crescut si in ghiveci. In acest caz, in iarna, planta este bine sa fie mutata in interior pentru a o proteja.

Sursa foto: theflowerexpert.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului