Plante de gradina

#plante de gradina #Craspedia #ingrijire Craspedia #plantare Craspedia

Cum cresti Craspedia

Craspedia este o planta deosebita, din toate punctele de vedere. Are un colorit placut si de ceva timp incoace a devenit vedeta nuntilor cu stil. De ce? Pentru ca are flori mici, ideale pentru a fi purtate in piept de mire sau de invitati, iar buchetele de mireasa realizate cu aceste flori sunt inedite si originale.


Caracteristici Craspedia


Craspedia face parte din familia Asteraceae si este inrudita cu plante precum papadia, margareta, albastrelele, carciumareasa, arnica, cicoarea sau musetelul. Este originara din Australia si Noua Zeelanda, unde creste in conditii dintre cele mai variate, de la creasta muntilor, pana la zona cu vegetatie din jurul marii.

Florile de Craspedia sunt o adevarata bucurie pentru ochi. Micii bulbi galbeni sau oranj pot fi combinati cu alte plante, pentru un efect impresionant.

Cele mai cunoscute specii de Craspedia sunt Craspedia alba, Craspedia paludicola si Craspedia aurantia.


Cum plantezi Craspedia


Este bine sa stii ca, in general, Craspedia este o planta ornamentala, pe care o tii intr-o vaza plina cu apa. Daca vrei sa o plantezi in pamant, o poti face fie intr-un ghiveci, fie direct in solul din gradina.

Craspedia nu este o planta pretentioasa, nici in ceea ce priveste apa, nici in ceea ce priveste lumina sau temperatura. Datorita caracteristicilor sale, Craspedia tolereaza temperaturile ridicate, insa nu le tolereaza si pe cele foarte scazute. Ii place sa fie udata, insa apa nu trebuie sa musteasca deasupra solului. Cat despre lumina, Craspedia adora sa se scalde in razele soarelui, prin urmare un loc insorit din gradina va fi pe placul ei.

In privinta solului, Craspedia se poate dezvolta atat intr-un sol nisipos, cat si intr-un sol argilos. Singurele soluri in care aceasta planta nu se dezvolta sunt cele infertile si cele acide.

Daca vrei sa obtii Craspedia din seminte, iata ce pasi ar trebui sa urmezi. Planteaza semintele intr-un ghiveci cu 4-6 saptamani inainte de ultimul inghet. Acopera semintele cu un strat subtire de pamant sau nisip. Amplaseaza ghiveciul la lumina, pe terasa sau pe pervazul geamului.

Cand planta capata 2 seturi de frunze, o poti transplanta in alt ghiveci sau direct in solul din gredina.


Craspedia in vaza


Daca te decizi sa cumperi Craspedia de la florarie pentru a avea plante proaspete in vaza, este bine sa stii ca florile isi vor pastra prospetimea pana la 8 zile. Daca adaugi un fertilizator, florile pot rezista chiar si mai mult.


Ornamente cu plante uscate


Craspedia este una dintre florile care se preteaza cel mai bine uscarii. Pur si simplu dupa ce planta da semne ca moare, las-o sa se usuce natural, ca un transafir. Vei obtine minunate plante uscate, pe care le poti folosi pentru a decora casa sau pentru a realiza buchete de flori.

In general, Craspedia este disponibila intr-o nuanta aprinsa de galben si, mai rar, poate fi portocalie. Daca ai mai multe flori de acest fel, poti pastra unele in culoarea naturala, iar pe celelalte le poti colora in diverse nuante, de la verde si albastru, la rosu si violet.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului