Plante de gradina

#plante de gradina #flori de vara #plante decorative #galbioara #Lysimachia

Cum cresti galbioara

Galbioara (Lysimachia) este o planta decorativa, cu frunzis si flori atragatoare, potrivita pentru gradina ta de vara. Planta infloreste pe toata durata verii.

Exista in jur de 150 de specii de Lysimachia. Acestea sunt plante erbacee, perene, arbusti, plante iubitoare de apa etc. Frunzele difera de la o specie la alta si adesea sunt acoperite de peri. Florile au forme de stea, farfurioare sau cupe, intr-o paleta de culori simpla: alb, galben, roz sau purpuriu.

Printre cele mai cunoscute specii de Lysimachia sunt barystachys, clethroides, congestiflora, nummularia, ephemerum, vulgaris etc.

Speciile stufoase pot fi folosite in borduri verzi si pe marginile apei. Speciile joase pot fi folosite ca un covor verde.

Lysimachia este o planta care are nevoie de un sol umed, bine drenat si bogat in materie organica. Galbioara creste armonios in locurile insorite si partial insorite. Vara, Lysimachia are nevoie de irigare constanta pentru ca pamantul sa nu se usuce complet.

Unele specii de Lysimachia pot fi invazive. Pentru a controla cresterea plantei, se smulg smocurile de la margini sau se poate creste planta in ghivece.
 

Lysimachia punctata


Lysimachia punctata este una dintre varietatile de Lysimachia. Galbioara (Lysimachia punctata) este o planta perena originara din Europa de Sud-Est si Centrala. Planta are tulpina erecta, frunze lanceolate sau elipsoidale si flori mici, galbene, in forma de stea.

Lysimachia punctata poate fi crescuta direct in gradina sau in ghiveci, pe terasa sau balcon. Galbioara trebuie plantata intr-un sol umed si fertil, bine drenat, intr-un loc partial insorit. Floarea adulta ajunge la o inaltime de pana la 20 cm.

Primavara sau toamna se seamana semintele de Lysimachia. O alta modalitate este taierea butasilor la inceputul verii si prinderea acestora in nisip, intr-un mediu rece.

La plantare se poate adauga compost pentru a incuraja radacinile sa se prinda mai repede. Lysimachia punctata poate fi folosita ca planta taiata in aranjamente florale, din iunie pana in august. Datorita frunzisului sau deosebit, acesta poate realiza un fundal verde pentru alte flori din gradina. Cand are suficient spatiu, Lysimachia punctata se raspandeste rapid.
 

Lysimachia nummularia


Lysimachia nummularia este o specie de Lysimachia cu crestere lenta. Vara, planta produce flori aurii, in forma de cupa, deosebit de atragatoare. Lysimachia nummularia poate fi folosita cu succes ca un covor de verdeata.

Lysimachia nummularia necesita un rol umed, bine drenat, bogat. Galbioara poate fi crescuta intr-un loc insorit sau partial insorit. Lysimachia nummularia este o planta invaziva.
 

Lysimachia ciliata


Lysimachia ciliata este o specie originara din America de Nord. Planta are frunze de un rosu de burgundia si flori galbene care apar vara. Lysimachia ciliata poate fi folosita ca planta de contrast in borduri, alaturi de alte plante, in special cele de culoare portocalie. Galbioara are nevoie de un sol umed. Lysimachia ciliata poate fi folosita ca floare de taiat. Coloritul cel mai frumos al frunzisului este cel de la inceputul sezonului.

Sursa foto: paulparent.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului