Plante de gradina

#plante de gradina #Helenium #crestere Helenium #ingrijire Helenium #floarea elenei

Cum cresti Helenium

Helenium sau Floarea Elenei cum este cunoscuta la noi, este o planta cu un colorit intens, ideala pentru a-ti infrumuseta gradina la sfarsitul verii si toamna.

Planta perena, Helenium face parte din familia Asteraceae si este originara din America de Nord. Florile se aseamana cu popularele margarete si au petale viguroase, formate din 3 lobi. Planta a fost descrisa pentru prima data de profesorul Martin Hughes Jones, care a reusit sa colectioneze un numar impresionant de exemplare din aceasta specie.

El considera ca Helenium este o planta neglijata de iubitorii de plante si a gasit si explicatia pentru acest dezinteres: Helenium este o planta care infloreste toamna, in timp ce foarta multa lume este interesata sa aiba in gradina flori de primavara si de vara.

Florile uscate, pe care nu le-ai tuns, sunt pline de seminte ce atrag pasarile salbatice. De aceea, daca vrei sa ai o gradina des vizitata de aceste vietati, nu ezita sa le creezi cadrul optim.


Caracteristici Helenium


Helenium este o planta cu flori mari, rosii, portocalii sau galbene, cu tulpina viguroasa si radacina bine ramificata. Frunzele au forma de lance, insa atentia este atrasa de inforescente. Pentru ca plantele pot creste destul de mult, este indicat sa le tunzi.

Specia Helenium autumnale a fost introdusa in Europa in anul 1729. Specia comuna este cultivata in gradini si creste pana la 1 metru in inaltime. Este usor de plantat si se inmulteste foarte repede.


Cum cresti Helenium


Inainte de a cultiva Helenium, este bine sa stii ca aceasta planta nu tolereaza canicula, iar pendunculii sai devin costelivi si inestetici in cazul in care nu este pozitionata corect.

Desi nu este amatoare de temperaturi caniculare, Helenium iubeste soarele, astfel ca o poti planta intr-un spatiu insorit, care dupa-masa devine umbros. In ceea ce priveste solul, Helenium nu are pretentii, insa cel mai bine se dezvolta intr-un sol fertil, acid, neutru sau alcalin, cu drenaj bun.

In primul an poti recolta 2-4 tije florale/planta, iar din anul urmator poti recolta 7-14 tije/ planta. Indeparteaza florile trecute pentru a incuraja aparitia de noi flori.

Helenium creste la temperaturi de 15-18 grade Celsius. Pentru plantele la ghiveci se poate scadea temperatura si la 10-13 grade Celsius. Aceste temperaturi scazute determina cresterea lastarilor scurti si nu mai necesita folosirea de regulatori de crestere, dar timpul de cultura creste cu 1-3 saptamani. Iarna se tine inauntru la 3-5 grade Celsius sau afara, protejate cu material vegetativ.

Semanatul se realizeaza in lunile februarie-iunie. Germinarea dureaza 8-12 zile, la 18-22 de grade Celsius.

Daca cipesti lastarii la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii, vor creste mai compact, iar inflorescentele vor fi mai spectaculoase. Helenium nu este o planta invaziva.


Cele mai cunoscute specii


In lume exista mai multe specii de Helenium, insa cele mai cunoscute si mai indragite sunt Helenium autumnale, Helenium amarum, Helenium flexuosum, Helenium puberulum si Helenium virginicum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare