Plante de gradina

#iasomie #gradina #iasomia in gradina #plantare iasomie #ingrijire iasomie

Cum cresti iasomia in gradina

Primavara este anotimpul florilor parfumate, iar aroma de iasomie se numara printre cele mai indragite pe teritoriul tarii noastre. Iasomia este un arbust ornamental, cu o dezvoltare rapida, care se intretine destul de usor si care poate fi plantat cu usurinta in gradina proprie.

Iasomia este o planta versatila: poate deveni planta agatatoare, atunci cand este legata de un suport, transformandu-se astfel intr-un gard viu.

Iasomia se dezvolta generos dupa primul an, are frunze verzi lucioase, care isi pastreaza vesnic culoarea in zonele cu clima calda. Florile albe, parfumate, apar intre lunile aprilie-iunie.


Mediul propice de crestere

Iasomia este o planta care iubeste lumina din abundenta, de aceea este important ca locul in care este plantata sa nu fie ferit de razele soarelui.

In ceea ce priveste solul, iasomia nu este o planta pretentioasa. Aceasta creste in nisip, argila sau lut si tolereaza atat solurile alcaline, cat si pe cele acide. Cel mai bine se dezvolta in solurile moderat-umede. Pentru a creste corespunzator, este bine ca solul sa fie umed in primul sezon de crestere. Dupa plantare, se adauga doi centimentri de mulci pentru a mentine umiditatea ridicata la nivelul solului.


Ingrijirea iasomiei

Pentru cresterea iasomiei, foloseste, la inceputul primaverii, fertilizator. In restul anului, arbustul parfumat nu va mai avea nevoie de ingrasaminte, decat in cazul in care are frunzele galbene, fapt care indica un deficit de nutrienti.

Daca se foloseste mai mult ingrasamant decat este nevoie, iasomia isi va dezvolta foarte multe frunze si mai putine flori. De asemenea, daca este privata de lumina soarelui, planta nu va inflori.

Din cauza insectelor, iasomia poate avea probleme in dezvoltare. Acestea patrund in tulpini si frunze pentru a extrage sucul din planta. In numar mic, insectele nu vor cauza prejudicii, dar in colonii, acestea pot distruge planta.

Exista foarte multe tipuri de iasomie. Dintre acestea, unele sunt folosite la producerea parfumurilor, iar altele sunt utilizate pentru prepararea ceaiurilor sau chiar ca ingredient aromat in bucatarie.

Sursa foto: gardenista.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului