Plante de gradina

#plante #gradina #plante ornamentale #rudbeckia

Cum cresti Rudbeckia

Rudbeckia este un gen de plante din familia Asteraceae, reprezentat de 23 de specii. Acestea sunt originare din America de Nord. Florile de Rudbeckia sunt cultivate ca plante ornamentale.

Cum ingrijesti Rudbeckia

Speciile Rudbeckia sunt plante erbacee, multe dintre ele fiind plante perene anuale sau bianuale. Planta prezinta codite simple sau ramificate, cu frunze spiralate, paroase si flori asemanatoare margaretelor, cu petale aurii si un centru negru, cu seminte. Culorile predominante ale florii sunt galben si portocaliu, insa la unele specii se intalnesc si nuante de bronz, roscat si culoarea mahonului. Florile sunt singulare, semiduble sau duble.

Dimensiunile plantei difera in functie de zona in care creste. Pentru a se dezvolta in conditii optime, Rudbeckia trebuie sa creasca intr-un loc insorit sau partial insorit. Este important ca planta sa beneficieze de cat mai mult soare si sa creasca intr-un loc bine aerisit, departe de umezeala. Solul nu trebuie sa fie foarte bogat, dar bine drenat.

Florile de Rudbeckia sunt apreciate deoarece se prind repede si se acomodeaza usor intr-un meniu nou. De asemenea, aceste plante necesita ingrijiri minime. Planta poate fi crescuta in casa, din seminte. Cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet, aceasta se poate planta in gradina. In cazul variantelor de specii perene, acestea se tin in frigider sau intr-un loc rece 4 saptamani inainte de plantare. Apoi se muta inapoi intr-un loc cald, cu o temperatura de 38 grade Celsius, pana cand semintele germineaza.

In primul sezon, plantele se uda bine, pana cand radacinile se fixeaza. Apoi, Rudbeckia rezista foarte bine la seceta.

Floarea nu are nevoie nici de mult fertilizator. O cantitate prea mare de fertilizatori slabeste planta. Rudbeckia poate fi protejata, insa, cu compost.

Rudbeckia face flori de la mijlocul verii si pana la inceputul toamnei. In cazul speciilor perene de Rudbeckia, planta poate sa infloreasca chiar din primul an. Florile ofilite se rup pentru a incuraja planta sa faca altele, pe o perioada cat mai lunga de timp. Daca ultimele flori din sezon nu sunt indepartate, semintele acestora vor fi partial mancate de pasari, iar restul vor realiza autoinsamantarea.

Rudbeckia fulgida este una dintre cele mai populare specii de Rudbeckia. Aceasta planta are o perioada lunga de inflorire, este rezistenta si nu prea are daunatori.

Rudbeckia hirta este recomandata pentru diversitatea florilor sale. Acestea sunt duble sau semiduble, in nuante de oranj, bronz, rosu, galben sau mahon. Planta se autoinsamanteaza.

Rudbeckia Toto Rustic este o specie de Rudbeckia recomandata in special pentru gradina de toamna, datorita culorilor sale.

Cum folosesti Rudbeckia in gradina

Rudbeckia este o floare atractiva care poate fi folosita cu succes in designul gradinii. Pentru combinatii reusite, planteaza floarea alaturi de plante in culori complementare, de albastru, purpuriu etc.

Rudbeckia poate fi folosita ca floare de taiat. Florile sunt foarte potrivite pentru diverse aranjamente florale, atat cu codite, cat si doar coronitele.

Foto: robsplants.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului