Plante de gradina

#gradina #plante gradina #bougainvillea #floare de hartie

Cum cultivi Bougainvillea sau floare de hartie

Bougainvillea este unul dintre cei mai frumosi arbusti florali pe care ii poti creste in gradina sau in interior. Aceasta planta este foarte aspectuoasa cand infloreste si confera un aspect mediteranean oricarui spatiu.

Cum cresti Bougainvillea

Bougainvillea (floarea de hartie) este un gen de arbust cu flori originar din America de Sud, in special in Brazilia, Peru, Argentina. Bougainvillea este una dintre cele mai cunoscute si apreciate flori in Grecia si in destinatiile mediteraneene, unde s-a raspandit foarte bine.

In functie de specie, arbustul de Bougainvillea face flori albe, rosii, purpurii, portocalii etc. In realitate, florile sunt mici, iar fiecare grup de flori este inconjurat de bractele subtiri, in culori puternice, cu aspect de pergament. Aceste bractele sunt cele care fac planta sa fie spectaculoasa.

Planta se adapteaza la orice fel de sol atata timp cat acesta din urma este bine drenat si irigat moderat.

Bougainvillea este un arbust peren care nu necesita ingrijiri speciale, fiind o planta rezistenta. Este recomandat sa se verifice tulpina si frunzele din cand in cand pentru a preveni bolile si atacurile insectelor.

Bougainvillea se dezvolta cel mai bine in locurile unde beneficiaza de multa lumina naturala. Este bine ca planta sa se bucure de soare direct, cel putin 8 ore pe zi. Bougainvillea se iriga si se fertilizeaza intotdeaua moderat.

In Romania, Bougainvillea trebuie protejata de gerul iernii. Daca este crescuta afara, Bougainvillea trebuie acoperita cu o folie de plastic perforata pentru ca umezeala sa poata iesi. Daca arbustul este crescut in ghiveci, planta poate fi dusa in casa pe toata perioada frigului. Tinuta in interior, Bougainvillea trebuie asezata la fereastra pentru a beneficia de lumina.

Ramurile tinere sunt moi, dar in timp acestea devin lemnoase. Astfel, odata cu trecerea timpului, o planta nu mai poate fi mutata din locul ei, prin urmare, daca cresti afara Bougainvillea trebuie sa te gandesti la cel mai potrivit loc pentru ea.

Toamna este un moment bun pentru toaletarea plantei. Se taie ramurile arbustului pentru a-i da o noua forma.

In conditii optime, floarea de hartie poate creste pana la o inaltime de 12 metri.

Cum folosesti Bougainvillea in decorul gradinii

Primavara Bougainvillea inmugureste, apar primele frunze si apoi florile. Acestea din urma au o perioada lunga de existenta, din primavara pana in sezonul rece. Toamna, florile si frunzele se usuca si mor.

Bougainvillea poate fi crescuta in recipiente mari sau direct in gradina. Este recomandat ca arbustul sa fie asezat langa un perete sau fixat de un suport pentru a incuraja planta sa creasca in inaltime. Bougainvillea este ideala pentru garduri, pergole, ziduri, bolte naturale etc. Suportul ajuta tulpina si ramificatiile sa creasca si le sustine greutatea. Daca vrei sa dai plantei o anumita forma, foloseste spaliere.

Bougainvillea poate fi crescuta si in containere suspendate si dirijata spre un zid. Planta este perfecta pentru a imbraca un perete inestetic.

Foto: bhg.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului