Plante de gradina

#plante aromatice #coriandru #cultivare coriandru

Cum cultivi coriandrul, o planta aromatica desavarsita

Coriandrul este una dintre cele mai vechi plante aromatice. La inceput, era considerat o buruiana, dar cu timpul, oamenii si-au dat seama ca are proprietati curative, asa ca l-au folosit ca planta medicinala pentru tratarea diverselor afectiuni. Ulterior, in vremea Greciei Antice, coriandrul a dobandit proprietati afrodiziace si a devenit indispensabil in bucatarie. In prezent, coriandrul are o concurenta puternica din partea altor plante aromatice, dar reuseste sa se mentina in topul mirodeniilor preferate in intreaga lume.

Vrei si tu sa ai coriandru proaspat tot anul? Atunci cultiva-l fie in casa, fie in solul din gradina.


Alege spatiul perfect pentru cultivarea coriandrului

De la coriandru se folosesc atat frunzele aromate, cat si boabele. Deoarece este o planta iubitoare de caldura, este bine sa plantezi coriandrul in gradina abia dupa ultimul inghet al primaverii, cand vremea se mai incalzeste. Coriandrul creste bine in preajma rosiilor, vinetelor, cartofilor si a pomilor fructiferi.

Pentru a avea coriandru proaspat tot anul, este recomandat sa cultivi planta in interior. Astfel, va beneficia de caldura in toate cele 4 sezoane.

Este indicat sa plantezi coriandrul in mai multe etape, din doua in doua saptamani, astfel incat sa ai o continuitate in ceea ce priveste recoltarea frunzelor proaspete. In mod normal, coriandrul are nevoie de 75 de zile pentru a fi bun de cules, dar daca vrei sa ii culegi si boabele, trebuie sa astepti aproximativ 100 de zile.


Pregateste solul

Pentru a se dezvolta optim, coriandrul are nevoie de un sol slab acid spre neutru, cu pH 6.0-6.7. De asemenea, are nevoie de un sol care sa aiba un drenaj bun, dar in acelasi timp sa poata pastra umezeala.


Asigura-i lumina

Intrucat coriandrul este o planta iubitoare de lumina si caldura, este bine sa-l cultivi intr-o zona in care poate beneficia de aceste doua aspecte. In sezonul rece, poti tine coriandrul langa caloriferul cald, dar nu chiar in imediata lui apropiere.


Uda-l constant

Coriandrul are nevoie de un sol umed in permanenta pentru a se putea dezvolta, insa este bine sa nu exagerezi cu udarile, intrucat pe suprafata solului se poate dezvolta mucegaiul.


Rareste tulpinile

Dupa ce rasar firele de coriandru, ar fi bine sa le raresti, pentru a permite aerisirea solului. In rest, nu ai alte activitati de intretinere, intrucat coriandrul nu este pretentios.

Sursa foto:supraorganics.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului