Plante de gradina

#ingrasamant #ingrasamant plante #alge #compost

Cum folosesti algele ca ingrasamant in gradina

Algele sunt un ingrasamant organic folosit de mii de ani pentru a hrani solul din gradinile oamenilor aflati in apropierea unei mari sau a unui ocean. Proprietatile lor hranitoare pot fi folosite cu succes si de gradinarii din tara noastra. Cum ai putea utiliza si tu algele ca ingrasamant natural, afla in continuare!
 

Despre alge, ca ingrasamant


Algele, ca ingrasamant, reprezinta o materie organica cu o multime de beneficii. Pe langa faptul ca sunt o resursa ce abunda pe plajele marilor si a oceanelor, algele pot fi folosite proaspete sau uscate. In primul caz, algele pot fi incorporate umede in compostul clasic. Nu in ultimul rand, algele sunt o sursa excelenta de substante nutritive, cum ar fi azot, fosfor, potasiu, calciu si magneziu.

Algele au o textura fibroasa, fapt care le transforma intr-un adaos excelent atunci cand ai drept scop imbunatatirea calitatii solului. Algele imbunatatesc drenajul si aerarea pamantului din gradina, cand sunt adaugate in compost sau direct in sol. Nu in ultimul rand, algele au un pH neutru sau usor alcalin, prin urmare pot contribui la neutralizarea solului acid - un adaos binevenit pentru gradinile aflate la malul marii, adesea acide.
 

Cum pregatesti ingrasamantul din alge


Dupa ce algele au fost curatate cu atentie, pot fi adaugate in containerul pentru compost fie umede, fie in stare uscata. Algele uscate se comporta precum ingredientele maro, bogate in carbon, ca frunzele moarte sau crengutele. In schimb, algele umede au proprietatile ingredientelor verzi (bogate in azot). Amesteca alge cu alte materii organice pentru a evita ca plantele marine sa formeze o masa vascoasa in interiorul containerului pentru compost.

Algele pot fi folosite cu succes si ca mulci. Dupa ce le speli, asaza-le pe o suprafata plana pentru a le permite sa se usuce in bataia soarelui. Foloseste algele ca mulci pentru flori, copaci si arbusti, intocmai cum ai folosi mulciul din bucatele de lemn, sau aplica-le in gradina de legume, pentru a impiedica dezvoltarea buruienilor. In situatia in care exista riscul unui inghet, poti utiliza algele pentru a proteja plantele firave, precum capsunii.
 

Algele ca ingrasamant: alte optiuni


Este adevarat faptul ca nu orice om are acces imediat la o plaja bogata in alge proaspete, caz in care beneficiile acestor plante marine pot fi obtinute in urma folosirii unor produse pe baza de alge uscate, disponibile in comert.

Produsele pe baza de varec sunt disponibile in diverse forme, printre care se numara pudrele, substantele lichide si formulele enzimatice. Aceste tipuri de ingrasamant sunt folosite, in principal, datorita micronutrientilor si a hormonilor de crestere pe care ii contin.

De regula, insa, produsele pe baza de varec au un continut scazut de azot, fosfor si potasiu, drept pentru care se recomanda amestecarea lor cu ingrasamant sub forma de pesti uscati, care va mari continutul de azot. In general, formulele pe baza de peste emana un miros deloc placut, care insa dispare rapid.

Sursa foto : business-opportunities.biz
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare