Plante de gradina

#violeta africana #achimenes #ingrijire achimenes

Cum ingrijesti Achimenes

Achimenes este o planta ce face parte din familia Gesneriacee, fiind originara din zonele tropicale din America Centrala si cea de Sud. Cele mai cunoscute si raspandite specii de Achimenes sunt Achimenes candida, Achimenes heterophylla, Achimenes longiflora si Achimenes multiflora. Achimenes nu sunt flori foarte pretentioase, motiv pentru care merita sa iti infrumusetezi apartamentul sau casa cu o astfel de planta.
 

Caracteristici Achimenes


Florile Achimenes sunt cunoscute si sub denumirea de "plante de apa calda". Specialistii spun ca scufundarea ghiveciului in apa calda (nu fierbinte sau clocotita) grabeste inflorirea plantei. In epoca victoriana, florile Achimenes erau preferate in gradinile regale.

Rude indepartate cu violetele africane si gloxiniile, Achimenes prezinta un grup de tulpini subtiri, semilemnoase, care se ramifica si dau nastere la flori. Frunzele, acoperite de peri fini, pot avea o cromatica mai inchisa ori mai deschisa, in functie de specie.

Cat despre inflorescente, acestea pot fi albe, galbui, galbene, violet, roz, albastre sau rosii, tot in functie de specie.
 

Cum plantezi Achimenes


Rizomii de Achimenes se planteaza in lunile timpurii de primavara in pamantul proaspat afanat, eventual bogat in humus. Pentru a se dezvolta, rizomii au nevoie de un sol bine drenat, prin urmare este indicat sa il uzi constant, insa fara a face exces de apa.
 

Ingrijire Achimenes


Achimenes nu este o planta pretentioasa, insa este indicat sa respecti cateva conditii pentru o crestere armonioasa a plantei. Temperatura optima pentru dezvoltarea plantei Achimenes este cuprinsa intre 16 si 27 de grade Celsius. Temperaturile caniculare nu ii fac bine, putand provoca decolorari ale frunzelor sau uscarea prematura a florilor.

In perioada de crestere, Achimenes se uda constant, insa solul nu are voie sa musteasca de apa. In caz contrar, rizomii pot putrezi si pot provoca moartea plantei. Este recomandat sa nu stropesti florile cu apa, altfel exista posibilitatea ca acestea sa se ofileasca.

Tot in ceea ce priveste apa, este indicat sa tii cont de un alt aspect important: Achimenes este o planta foarte sensibila la rece, motiv pentru care nu trebuie udata niciodata cu apa rece. Daca uiti de aceasta regula, frunzele de Achimenes se pateaza, iar florile cad. Udarea se face cu apa calduta, tinuta la temperaturi cuprinse intre 29 si 30 de grade Celsius.

Nu este indicat sa tii Achimenes direct in razele soarelui. Incearca sa-i gasesti un spatiu semi-umbros in care sa creasca. O data la 2 saptamani poti pune in ghiveci un ingrasamanat special pentru plante cu flori.

Achimenes infloreste in toata perioada calda, de obicei din iunie pana spre sfarsitul lui septembrie. Dupa aceasta perioada, tulpinile si frunzele se usuca, insa planta supravietuieste pana in primavara urmatoare datorita rizomilor.

Dupa ce Achimenes incepe sa se ingalbeneasca, este recomandat sa intrerupi aplicarea de substante fertilizante si sa raresti mult udarile, pentru a permite plantei sa intre in repaus.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare