Plante de gradina

#ghiocel #ghiocei martie #luscute #ghiocelul bogat de primavara

Cum ingrijesti ghiocelul bogat de primavara (luscute)

Ghiocelul bogat de primavara este o floare atractiva de primavara, din aceeasi familia cu ghioceii obisnuiti. Planta este folosita in scop medicinal si ornamental.
 

Caracteristici ale ghiocelului bogat de primavara


Ghiocelul bogat de primavara mai este cunoscut sub numele de luscute si face parte din specia Leucojum, familia Amaryllidaceae. Planta este originara din Europa Centrala si s-a extins in zone precum Belgia, Pirinei, nordul Italiei, Bosnia, chiar si in America de Nord.

Exista doua tipuri de ghiocei bogati: Leucojum vernum, cu mici pete verzi in varful petalelor si Leucojum carpathicum, cu mici pete galbene in varful petalelor albe. Lusculele se deosebesc de ghioceii obisnuiti prin lungimea si dispunerea petalelor.

Planta creste in zonele umede de padure, pe pajisti, in regiunile deluroase si in solurile calcaroase.

Floarea este cultivata pe scara larga, datorita frumusetii sale delicate si rezistentei la inghet. Multumita faptului ca apare destul de curand, in primele luni ale anului, ghiocelul bogat de primavara constituie o sursa timpurie de nectar si polen pentru albine si pasari.
 

Cum cresti ghiocelul bogat de primavara


Ghiocelul bogat infloreste din februarie pana in aprilie, iar florile rezista multa vreme. Florile apar imediat dupa topirea ultimei zapezi, in special in salbaticie.

Semintele ajung la maturitate in luna iulie. Fiind hermafrodita, planta este polenizata de catre albine. Floarea creste la o inaltime de maxim 35 cm.

Ghiocelul nu tolereaza temperaturile ridicate, dar are nevoie de lumina, de preferinta lumina filtrata. Este bine ca floarea sa se bucure de soarele diminetii si sa fie umbrita in timpul dupa-amiezii. Planta se dezvolta mai lent cand nu primeste suficienta lumina de la soare.

O calitate a acestei flori o reprezinta faptul ca nu necesita ingrijiri speciale si este recomandata chiar si pentru gradinarii incepatori. Pentru o dezvoltare armonioasa, ghiocelul bogat are nevoie de o cantitate de apa si de soare nici prea mare, nici prea mica.

In perioada de crestere, se foloseste apa cu fertilizatori solubili cam o data la doua saptamani. In general, planta necesita un nivel mediu de umiditate, cu exceptia primilor ani. In primii doi ani de la cultivare, locul se uda in mod constant. In primul an, este preferabil ca planta sa fie udata o data pe saptamana, cu multa apa, decat de mai multe ori pe saptamana, cu mai putina apa.
 

Intrebuintari ale ghiocelului bogat de primavara


Ghiocelul bogat de primavara este o planta frumoasa si delicata, folosita in scop ornamental. O poti folosi in decorul gradinii de primavara pentru a inveseli solul cu clopoteii ei albi sau taiata si tinuta in vase sau plantata in ghivece. Deoarece prefera solurile umede, un loc bun in care o poti planta este iazul din gradina. Pe langa frumusete, luscutele atrag albinele, contribuind la fauna din gradina casei.

In afara de valoarea sa ornamentala, planta contine alcaloizi antivirali care pot fi utilizati in scopuri medicinale.

Sursa foto: treknature.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare