Plante de gradina

#plante #plante gradina # muscata englezeasca #ingrijire muscata englezeasca

Cum ingrijesti muscata englezeasca

Muscata englezeasca sau muscata nobila este una dintre speciile genului Geranium. A batut cale lunga din Africa de Sud pana in Europa, dar efortul a meritat, pentru ca in prezent muscata este una dintre cele mai indragite flori. Oriunde este tinuta - in casa, pe balcon, pe terasa sau in curte - muscata englezeasca aduce un plus de prospetime si de culoare.

Daca ii acorzi atentia cuventita, muscata englezeasca va creste armonios si va inflori ca nicio alta planta dintre cele pe care le ai deja.

Caracteristici muscata englezeasca

Daca esti in cautarea unei flori cu un colorit deosebit, usor pestrit pe alocuri, iti recomandam muscata englezeasca (Pelargonium grandiflorum). Florile plantei sunt mari si au un aspect elegant, de unde si denumirea de muscata nobila. Pentru a-ti da seama de forma florilor, gandeste-te la panselute.

In general, aceste muscate sunt disponibile in nuante multiple, de la alb si crem, la violet si lila. Petalele au un aspect usor catifelat.

Tulpina muscatei englezesti este dreapta si prezinta frunze neuniforme de culoare verde inchis, cu petiol lung.

Cum ingrijesti muscata englezeasca

Muscata englezeasca ridica destul de multe pretentii in ceea ce priveste conditiile de mediu. In ceea ce priveste lumina directa a soarelui, este bine sa stii ca aceasta planta nu o suporta, motiv pentru care este indicat sa o tii fie in casa, fie afara, intr-un loc umbros.

Gradul de umiditate este un alt factor important pentru muscata englezeasca. Daca o tii intr-o incapere sau intr-o zona cu prea multa umezeala, frunzele se vor lasa in jos si floarea va capata un aspect anormal.

In general, muscata englezeasca nu are nevoie de foarte multa apa pentru a supravietui si a se dezvolta bine. Este suficient sa o uzi in momentul in care simti ca solul este uscat. Specialistii te sfatuiesc sa nu lasi apa sa stagneze in vasele de scurgere in care stau ghivecele. Vara, cand temperaturile sunt ridicate, udarile sunt mai frecvente, in timp ce iarna ele ar trebui facute mai rar.

Solul pentru muscata englezeasca poate fi de orice tip, insa cel care ii prieste cel mai bine este pamantul de gradina, imbogatit cu turba sau pamant de frunze.

Inmultire muscata englezeasca

Muscata englezeasca se inmulteste cel mai frecvent prin butasi. Este important sa acorzi o atentie foarte mare inmultirii acestui soi de muscata. Butasirea se realizeaza in luna septembrie, daca vrei sa obtii o inflorire optima si de luna durata. In cazul in care intarzii procesul de butasire si inmultesti muscata englezeasca prea tarziu, in lunile noiembrie-ianuarie, plantele nu vor inflori.

Chiar si luna octombrie este destul de tarzie pentru butasirea muscatei englezesti, florile fiind mai putine la numar.

Ciupitul muscatei englezesti

Muscata englezeasca, la fel ca suratele ei, are nevoie de un procedeu special de ingrijire. Este vorba despre ciupitul plantei, in vederea ramificarii. Ciupitul se realizeaza imediat ce planta este suficient de dezvoltata. Ciupirea se face deasupra a 3-4 frunze de la punctul de insertie. Dupa 2 saptamani de la plantarea in ghivece, este recomandat un tratament cu substante inhibatoare de crestere.

Acest tratament ajuta planta sa creasca abundent, compact, si impiedica lastarii sa se lungeasca prea mult. Se aplica 3-4 tratamente, la un interval de 10-12 zile.

Boli si daunatori muscata englezeasca

Muscata englezeasca poate fi atacata de mustele albe si poate dezvolta putregaiuri si rugina frunzei.

Foto: indoor-plant-care.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului