Plante de gradina

#ingrijire plante #gradina #ingrijire gradina #ingrijire plante de gradina

Cum ingrijesti plantele de gradina pe timp de canicula

Vara, cand temperaturile depasesc de multe ori valoarea de 30 C, plantele din gradina pot avea de suferit. Canicula iti poate afecta mai mult sau mai putin serios plantele, in functie de sensibilitatea lor, dar si de ingrijirea pe care le-o oferi. Afla, asadar, cum poti proceda pentru ca plantele din gradina sa faca fata cu brio perioadelor de canicula din timpul verii!

In general, plantele native, cu o rezistenta normala la caldura, vor tolera temperaturi de pana la 32 C. Valorile care depasesc 32 C afecteaza negativ dezvoltarea plantelor din gradina, efectele fiind cu atat mai pronuntate cu cat canicula persista mai mult timp.

1. Ingrijirea plantelor de gradina afectate de solul incins

Unul dintre factorii care influenteaza negativ dezvoltarea plantelor pe timp de canicula este solul a carui temperatura creste simtitor. In acest caz, cele mai afectate plante sunt cele care au radacini scurte, dar si acelea pe care le-ai amplasat in containere de-a lungul gradinii. Printre simptomele evidente la plantele afectate de solul incins se numara lasarea frunzelor in cursul dupa-amiezii, urmata de uscarea lor.

Pentru a-ti ajuta plantele sa supravietuiasca, aplica un strat generos de mulci in jurul plantelor si uda-l temeinic. Aceasta metoda va contribui la stabilizarea temperaturilor la nivelul solului.

2. Ingrijirea plantelor de gradina afectate de aerul fierbinte

Aerul fierbinte, specific perioadelor de canicula, influenteaza, la randul sau, starea de bine a plantelor din gradina. Vantul de acest tip determina pierderea accelerata a apei la nivelul plantelor, fenomen care duce la uscarea frunzelor.

Intr-o prima faza, plantele afecte de aerul fierbinte vor prezenta pete maro, uscate, pe marginile frunzelor mature. In continuare, daca nu sunt luate masuri, noile frunze vor fi si ele afectate, evaporarea mult prea rapida a apei determinand innegrirea lor.

Plantele cu radacini adanci, care vor recupera rapid deficitul de apa, vor avea mai putin de suferit. Pentru a le proteja pe cele cu radacini scurte, ai putea incerca plasarea unor suporturi care sa ofere umbra acelor plante predispuse la uscare. Protejarea plantelor din zonele cu curenti de aer puternici sau constanti este, de asemenea, necesara.

3. Ingrijirea generala a plantelor de gradina pe timp de canicula

Fie ca sunt afectate in mod special de solul incins, de aerul fierbinte ori de expunerea constanta in bataia soarelui, plantele din gradina vor avea nevoie de ingrijiri speciale pe durata caniculei.

Cele mai comune masuri de ingrijire includ cresterea frecventei udarii plantelor, protejarea lor de soarele puternic prin plasarea unor umbrare si aplicarea unui strat de mulci care sa mentina umezeala. In zilele fierbinti de vara, stropirea plantelor trebuie realizata dimineata devreme sau seara tarziu, dupa apunerea soarelui.

4. Plante de gradina pentru veri toride

O varianta care te-ar putea scuti de neplaceri pe durata caniculei ar putea fi alegerea unor plante de gradina rezistente la temperaturile ridicate. Iata cateva dintre aceste plante pe care le poti imprastia in intreaga gradina:

- macul de camp
- floarea soarelui
- alyssum
- coada soricelului
- cosmos
- iarba fluturilor
- floarea paianjen
- ghetisoara etc.

Foto : painlessgarden.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare