Plante de gradina

#plante #protejare plante #plante sezon rece

Cum iti protejezi plantele in sezonul rece

Vremea rece este principalul inamic al gradinii tale. Plantele rezista cu greu conditiilor vitrege de iarna, cu temperaturi la limita inghetului sau vanturi reci. Ele se ofilesc rapid, iar de multe ori nu poti salva nimic din ele. Iata cateva sfaturi utile, care te pot ajuta sa iti protejezi plantele in timpul iernii:

1. Mulcirea

Mulcirea este o modalitate foarte buna de a proteja plantele de frig si de inghet. Muschiul de turba, frunzele uscate, rumegusul si paiele pot fi folosite pentru mulcire. In general, un strat de mulci de 2 centimentri este suficient pentru o protectie optima a plantelor in sezonul rece. De asemenea, mulcirea se poate face si la tulpina plantei, dar si la o distanta mai mare, in functie de fiecare soi.

2. Panzele

Un alt mod de a proteja plantele pe timp de iarna este acoperirea acestora cu o patura veche, o lenjerie de pat sau o panza groasa de sac. De asemenea, cutiile de carton sunt un foarte bun izolator de caldura pentru plante. Pentru a acoperi corespunzator o planta, aranjeaza 4 pari in asa fel incat sa incercuiasca planta, apoi pune o panza peste ei. Asigura-te, de asemenea, ca materialul nu atinge in niciun punct planta. Pentru a proteja cat mai bine planta de temperaturile scazute, lasa acest asternut pe ea pana la primavara, apoi da-l la o parte imediat ce se incalzeste, pentru a lasa planta sa se bucure de cat mai mult aer curat.

3. Da zapada la o parte

Imediat ce au cazut primii fulgi de nea este recomandat sa indepartezi cat mai rapid zapada de pe plante, deoarece aceasta poate deteriora planta extrem de usor. Daca ramurile plantelor sunt indoite deja de greutatea zapezii, incearca sa le oferi sprijin cu un bat fix sau cu o funie.

4. Fa o sera

Daca vrei sa protejezi plantele in timpul iernii, cea mai buna solutie ar fi sa construiesti niste sere. Prinde in jurul intregii suprafete pe care se intinde cultura cativa stalpi, apoi asaza peste ei naylon si prinde-l cat mai bine. De asemenea, atunci cand incepe sa ninga este foarte important sa elimini zapada de pe naylon, pentru ca plantele sa se bucure de lumina deplina.

Sursa foto: pbs.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului