Plante de gradina

#insecte #condimente #plante aromatice #ierburi aromatice #fluturi

Cum sa amenajezi o gradina cu plante aromatice

Plantele aromatice, ierburi si mirodenii, necesita uneori la fel de multa ingijire ca legumele sau florile. Amenajeaza o gradina separata cu plante aromatice, pentru a te bucura de ele in bucataria ta.



Ierburile si plantele aromatice pot fi plantate oriunde in gradina, dar multe dintre ele se pot inmulti excesiv daca nu sunt ingrijite corect. Din acest motiv, unii gradinari prefera sa amenajeze separat o gradina cu plante aromatice.

Aromele din gradina cu plante aromatice te vor incanta cel putin cateva luni pe an, odata cu sfarsitul primaverii si inceputul verii, cand cele mai multe plante aromatice infloresc.

Plantele aromatice vor atrage albine, fluturi si alte insecte polenizatoare, crescand sansele ca si celelalte plante din gradina ta sa rodeasca la potentialul maxim in fiecare an.


Locul potrivit pentru gradina cu plante aromatice

Atunci cand te hotarasti sa amenajezi o gradina cu plante aromatice in curtea ta, tine cont de cateva considerente practice care iti pot usura munca.

Gradina cu plante aromatice trebuie sa fie situata cat mai aproape de bucatarie, astfel incat sa nu pierzi prea mult timp atunci cand vrei sa adaugi un strop de savoare proaspata mancarurilor gatite.

Cele mai multe plante aromatice au nevoie de soare de-a lungul intregii zile. Asigura-te ca spatiul ales este insorit si ca solul este suficient de hranitor.


Marimea ideala pentru gradina cu plante aromatice

Plantele aromatice nu au nevoie de mult spatiu in gradina, astfel ca marimea ideala depinde de nevoile tale si de varietatea mai mare sau mai mica pe care o doresti in gradina ta cu plante aromatice.

In cazul in care planuiesti sa usuci plantele pentru a le consuma de-a lungul intregului an sau daca vrei sa le folosesti pentru a face in casa un potpourri natural, vei avea nevoie de un numar mai mare de plante si de un spatiu corespunzator.

Raportul dintre plantele perene si plantele anuale este deasemenea important pentru marimea gradinii. Daca umpli tot spatiul cu plante perene nu vei mai putea face modificari cu usurinta in anul urmator, in functie de nevoile tale.


Razoarele in gradina cu plante aromatice

Daca vrei ca gradina ta sa aiba si o functie cu adevarat decorativa, trebuie sa folosesti forme geometrice in amenajarea razoarelor. Modelul clasic pentru o gradina decorativa cu plante aromatice este cel constituita din patru patrate: un spatiu patrat, taiat de doua alei perpendiculare care sa-ti permita accesul la fiecare planta.

Odata ce ai impartit gradina in forme geometrice, indiferent daca sunt patrate, cercuri sau semicercuri, poti grupa plantele mai usor, iar aleile vor oferi gradinii tale un element de consistenta placut privirii.

Gradinarii iscusiti stiu ca plantele trebuie grupate dupa nevoile lor (lumina, apa, substante nutrivite) dar poti imbina aceste criterii functionale cu cele estetice, alegand sa imparti plantele si dupa culori si arome.

Deoarece plantele perene tind sa se extinda de la an la an, este recomandat sa le separi de ierburile aromatice anuale, pentru a crea gradina cu plante aromatice potrivita pentru nevoile tale.


Sursa foto: Gardenguides.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare